„Ђукановић не одустаје, могућа ескалација сукоба у Црној Гори“

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) у Црној Гори Небојша Медојевић оцијенио је да та земља на ивици грађанског рата и да је тамо на сцени одређена врста црногорског нацизма.

Медојевић је изразио увјерење да би могло доћи и до ескалације сукоба, јер предсједник Црне Горе Мило Ђукановић не одустаје од својих планова.

Он је указао да се отворено позива на насиље и обрачун са српском националном заједницом, али и са свима који не прихватају идеологију актуелног предсједника Мила Ђукановића.

„Бојим се да би могло доћи до ескалације сукоба, јер Ђукановић не одустаје од својих планова. Погледајте само шта се дешава. Све присутније је физичко насиље које спроводе “црногорске патриоте”. Називају себе патриотима, али њихово понашање има одлике фашизма. Тај црногорски нацизам је све примјетнији и све опаснији. Они желе да ријеше српско питање и то по моделу НДХ. Све то је посљедица Ђукановићевог језика мржње, јер нас назива непријатељима и говори о некаквим великосрпским плановима. Кренуо је у обрачун са православним хришћанством. Жели национализовати црквену имовину, забранити рад СПЦ и озваничити постојање једне секте која неће бити ни православна, а ни католичка, већ ће представљати један камичак који му недостаје у заокруживању тог некаквог новог црногорског идентитета. Жели да историја Црне Горе започне са њим. Зато му и смета Црква која је у ствари репрезент духовне вертикале постојања Црне Горе“, рекао је Медојевић за „Глас Српске“ и додао:

„Прије неколико дана његове присталице су без икаквог повода претукле једног младића у центру Подгорице. Присталице владајућег ДПС-а из Никшића сликале су се салутирајући нацистичким поздравом. Из надлежног тужилаштва је саопштено како ту нема елемената кривичног дијела. Значи на сцени је одређена врста црногорског нацизма. То је врло опасно, јер они отворено позивају на насиље и обрачун са српском националном заједницом, али и свима онима који не прихватају Ђукановићеву идеологију. Покушавам указати на ту веома опасну фашизацију друштва. Она се јавља први пут након 1941. Тада је један број Црногораца подржао италијанску окупацију. Сада се поново појављују ти нацистички покрети чије присталице пјевају Томпсонове пјесме. Они све отвореније пријете Србима да ће се обрачунати са њима. Све то је потакнуто и спонзорисано од стране власти, служби и тајкуна. У таквим околностима је врло тешко одржавати мир и стабилност. Због свега, рејтинг ДПС-а је значајно пао, јер људи неће да постану католици, да умјесто православља прихвате католицизам и Ватикан као духовни центар“.

Он је оцијенио да је Црна Гора данас „мафијашка и приватна држава“, односно да је „Колумбија на Балкану и земља која представља извор нестабилности у региону“.

„Годинама на овим нашим просторима функционише балканска конфедерација криминала. Црна Гора је сједиште најмоћнијег нарко-картела у Европи и свјетске службе безбједности знају за то, али су то до сада толерисале“, рекао је Медојевић.

Он је напоменуо да је Ђукановић сада постао озбиљан проблем, те да је увјерен да ће га из Вашингтона ускоро означити као особу која је опасна по америчку националну безбједност, а све због, како је рекао, веза са мексичким и колумбијским нарко-картелима.

„Од почетка деведесетих он контролише шверц цигарета, дроге и оружја. Све то иде преко територије Црне Горе. Кључна карика у тим радњама је режим и службе безбједности. Када се “сабере” 30 година није тешко закључити о коликим енормним количинама новца се ради. Та лојалност западу и НАТО-у га је до сада чувала од кривичне одговорности. Али, као што сам већ рекао, неке ствари у свијету се мијењају. Он више није толико потребан Западу и све више се у тим истим западним земљама о њему пише као о криминалцу и диктатору“, рекао је Медојевић.

Извор: Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО