Црногорци објаснили зашто копају канал на граници са Србијом

Саопштењем је Влада Црне Горе реаговала на информацију да је протеклих дана почело „по налогу полиције“ копање канала на граници са Србијом

Влада Црне Горе саопштила је данас да се копање канала на граници са Србијом изводи у складу са предвиђеном динамиком коју су усагласиле две државе и да се заправо ради „о запречавању тзв. дивљих прелаза на државној граници Црне Горе и Републике Србије“.

Тим саопштењем је Влада Црне Горе реаговала на информацију да је протеклих дана почело „по налогу полиције“ копање канала на граници са Србијом, како би се наводно „спречио долазак верника из Србије на литије“.

Преговори са Србијом почели још 2011. године

Влада Црне Горе наводи да је са Србијом од 7. марта 2011. године водила преговоре који су резултирали закључењем међудржавног Споразума о регулисању режима пограничног саобраћаја и више споразума о граничним прелазима и пограничном саобраћају између Црне Горе и Републике Србије.

„Споразумима који су потписани, ратификовани у обе државе и који су ступили на снагу, пописана су и прелазна места за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза, како би становништву настањеном у пограничним општинама Црне Горе — Пљевља, Бијело Поље, Петњица и Рожаје, и Републике Србије – Прибој, Сјеница, Тутин и Нови Пазар било олакшано кретање и прелажење заједничке државне границе у намјери да развијају и унапређују привредну, образовну, здравствену, социјалну, културну, спортску и друге видове сарадње, уважавајући да је сарадња између становништва пограничних подручја основ добре сарадње суседних држава“, пише у саопштењу.

„ Две државе су усагласиле и динамику запречавања путева погодних за незаконит прелазак државне границе. На састанку одржаном у Подгорици 19. марта 2019. године констатовано је да су руководиоци граничних полиција обеју држава потписали елаборат којим је, како је констатовано на састанку међудржавне Мешовите комисије задужене за праћење спровођења одредаба споразума, предвиђено затварање 29 путних праваца и 30 тачака и то 16 у Републици Србији и 14 у Црној Гори“, наводи се у саопштењу Владе.

Радови на запречавању путева погодних за незаконит прелазак границе изводе се са црногорске стране у складу са закључцима Мешовите комисије и у складу са раније предузетим припремама, додаје се у саопштењу.

Влада Црне Горе истиче да су сви гранични прелази између Црне Горе и Републике Србије отворени и да се на њима саобраћај одвија без сметњи.

Извор: novosti.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО