Нема више бјежања из БиХ, свако ко оде мора платити 200.000 марака!

Вијеће министара усвојило је низ продуктивних мјера којима ће одлазак становништва бити сведен на минимум

Држава је на кољенима. У Босни и Херцеговини живи мање од 2.700.000 људи. Схвативши да ни то није коначна бројка, јер се масовни одлив становништва наставља, Вијеће министара припремило је нову стратешку платформу за заустављање тог немилог феномена. Рјешење је преузето од неких босанскохерцеговачких странака. Међу њима, најуспјешнији у борби против побјегуља је Савез за бољу будућност, који са чланицама и члановима потписује такозвани уговор о доживотној вјерности. По клаузулама тог уговора, сваки „бољиташ“ који одлучи напустити ову странку дужан јој је исплатити 100.000 марака, па је на мрежама кренула досјетка да је лакше развргнути црквени брак него изаћи из СББ-а.

И коначно се сличног рјешења досјетило новоформирано Вијеће министара. Како сазнаје увијек добро расположена агенција Факе & Спин, ко год буде трбухом за крухом напуштао Босну и Херцеговину, убудуће ће држави, на име трошарине и одступних такси, морати да плати 200.000 марака.

– Драго нам је да смо једногласно усвојили овакав приједлог – каже Зоран Тегелтија, предсједавајући ВМ. – Ово је најмонолитнији сазив Вијећа у његовој историји. Вријеме је да се већ једном стане у крај незахвалним појединцима, породицама и групама. Држава у њих инвестира све што може, од здравства до образовања, а онда они, тако образовани и здрави као дрен, пут под ноге па у Њемачку. Е, не може. Нема више тако.

Тегелтију су подржали сви министри, чак и они из Федерације.

– Поносни смо да је једно овако креативно и разумно рјешење преузето од Савеза за бољу будућност – истакао је своје задовољство министар Фахрудин Радончић. – Побјегуљама се заиста мора дохакати. То је узело фурсат без милости, не плаше се ни хоџе ни институција система. Ни богатије државе не би могле поднијети овакав егзодус, зашто би Босна и Херцеговина била изузетак.

Усвојен је и низ административних мјера којима ће убудуће одлазак бити отежан. Приликом напуштања матичне земље, Босанци и Херцеговци мораће возачима аутобуса, возова и авиона показати не више од два мјесеца стару потврду о некажњавању те измиривању дугова за РТВ претплату. Такођер, обавезна је и потврда надлежне здравствене институције да сте прележали крзамак. Размишља се и о врло успјешној ратној пракси. Старији читатељи ће се сјетити, у многим крајевима БиХ протјерани житељи морали су приликом одласка потписати уговор којим непокретну имовину остављају парадржавним органима. У Вијећу министара сматрају да је та мјера била изузетно ефикасна и да би у овом тешком тренутку за државу поново била од велике користи.

Како год да било, изгледа да су се власти коначно трзнуле и донијеле низ ефикасних мјера којима ће одлив мозака бити сведен на минимум. „Ви можда можете проћи, можете чак повести и мачку, али ваш стан не. Он остаје у државном власништву“ – један је од слогана којима ће ова кампања бити и медијски подржана. Тиме ће се, очекивања су, обогатити стамбени фонд јавних службеника, посланика, заступника, делегата, министара и њихових замјеника. Ова популација без икакве кривње испашта због функционалних блокада на свим нивоима система.

Ко и након свега жуди за Њемачком – широк му коридор VC у својој оригиналној, 3Д компјутерској верзМи остајемо, поручују из Вијећа министара.

analiziraj.ba

    (Овај текст је сатиричног карактера)

ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО