МИНИСТАР СА ОСНОВНОМ ШКОЛОМ Образовање функционера у Српској није регулисано законом

Министри и савјетници у Влади Републике Српске могу постати и особе са завршеном основом школом, јер нема прописаних посебних услова који се односе на стручну спрему.
Републику Српску, али и цијелу Босну и Херцеговину, годинама тресу афере око образовања функционера, а посебно око поријекла њихових диплома.

У центру афера често су се налазили министри, као и њихови савјетници, које, због сумњивих диплома, често крију од очију јавности. И док је Кривични закон јасно прописао казне за оне који су, због својих функција, фалсификовали дипломе, и то казнама затвора од 3 мјесеца до 5 година, за оне који диплому немају проблема нема.

Ниједним законом, нити правилником, није утврђено да министри у Влади Републике Српске морају имати високу стручну спрему. Није наглашено нити да мора имати завршену средњу школу.

Савјетник и без занимања
– Министрима не треба ништа. Могу и са основном школом да буду именовани ако их Народна скупштина Републике Српске изабере; уопште се не тражи стучна спрема. Исто је и са савјетницима. Савјетник може бити и неко са основном школом, може и НК радник – објаснио је директор Агенције за државну управу Републике Српске, Александар Радета.

Додаје да за избор и именовање директора у Републици Српској нешто другачија пракса.

– Избор директора зависи од тога гдје се бира. Ако је у органима управе Републике Српске, они се бирају на основу Закона о републичкој управи и Правилника о систематизацији, а на коју сагласност даје Влада. Ту је потреба висока стручна спрема. Ако су неки други директори у питању, онда зависи од статуста установе, али се углавном и од њих тражи да имају високу стручну спрему. Међутим, управни и надзорни одбори одређују услове именовања – појаснио је Радета.

Исто су нам потврдили и у Министарству управе и локлане самоуправе Републике Српске.

Савјетници
Наводе да је именовање министара у Влади Републике Српске прописано Законом о Влади Републике, уз напомену да своја права из радног односа остварују примјеном Закона о раду и Законом о радним односима у државним органима.

– Имајући у виду да се ради о лицима која се именују у Народној скупштини Републике Српске, нема прописаних посебних услова који се односе на стручну спрему – навели су у Министарству управе и локалне самоуправе.

Извор: Блиц


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

1 thought on “МИНИСТАР СА ОСНОВНОМ ШКОЛОМ Образовање функционера у Српској није регулисано законом

  1. Quando você esquecer a senha para bloquear a tela, se você não inserir a senha correta, será difícil desbloquear e obter acesso. Se você achar que seu namorado / namorada suspeita, você pode ter pensado em hackear o telefone Samsung dele para obter mais evidências. Aqui, iremos fornecer-lhe a melhor solução para descobrir a palavra-passe do telemóvel Samsung.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО