Интервју са Миливојем Брковићем Брџом: „Дивно је бити лудак ових дана“

Млади момак из Подгорице, био је један од присутних када се обарао рекорд у величини заставе, на Златици. Снимао је видео уживо док је мурал настајао, бранио права грађана од полиције

Борба за светиње у Црној Гори сваки дан изњедри по неког новог јунака. Прво је полицајац Милоје Шћепановић бацио пендрек и напустио службу, а онда је кренуло „фарбање слободе“ у бојама црногрске тробојке по зидовима и њихова одбрана. Та битка је у први план избацила Миливоја Брџа Брковића.

Млади момак из Подгорице, био је један од присутних када се обарао рекорд у величини заставе, на Златици. Снимао је видео уживо док је мурал настајао, бранио права грађана од полиције која је дошла да их растера и онемогућида осликају најлепше црногрске боје, како су говорили.

Два дана непрекидно су момци стајали код мурала и бранили га од кречења. На то мјесто су послате велике полицијске снаге које су на крају бациле сузавац на окупљени народ. Иако је Брковић послије упозерења полиције да ће реаговати, позивао грађане да се разиђу, за то није било времена. Полиција је испалила сузавац послије свега неколико минута. Неки, међу којима и Брковић, нису се ни послије тога повукли, већ су остали док зид није прекречила комунална служба. Ипак, за свој ненасилан отпор Миливоје је платио притвором од 72 сата. Одвели су га из куће око 3 сата ујутру.

Како на све то гледа после свих последњих дешавања у Црној Гори, питали смо овог тихог хероја „рата за тробојку“.

Како бисте себе представили људима који вас не познају?

Трудим се да будем пристојан, васпитан и нормалан човјек. Жељан слободе и правде. Незапослен у властитој земљи али поносан на своју породицу. Кажу да сам тврдоглав, а ја мислим само да сам свој.

Гледамо малтене библијске сцене ових дана у Црној Гори. Какав је осећај бити део тога? Шта то буди у вама?

Управо такав осјећај – библијски. Пуно нам је срце, а свима широм православља и очи и душа! Привилегија је бити дио историје, а ово је историја. И то најљепша.

Од када учествујете на протестима?

Ја, одувијек, наравно! Протести су начин живљења. То је моја мјера отпора.

Ваши видео-снимци су „запалили“ друштвене мреже, подијењени су хиљадама пута. Колико има прегледа најгледанији видео?

Не знам. Немам када да гледам себе, а и није пристојно. Људи знају, а полиција уредно евидентира. Све је под контролом.

Шта се све дешавало у ноћи када сте приведени? Да ли сте очекивали да ће полиција употребити сузавац?

Наравно да сам очекивао. Никада до сада нису послуживали ништа друго. Тровали су сузавцем наше очеве, зашто не би и нас? Опроштено им је. Они раде свој, а ми свој посао. Ја сам, иначе, имун на сузавац. (смијех)

Да ли сте очекивали да ће вас ухапсити? Како се полиција понашала према вама у притвору?

Нема изненађења. Свему смо наредни. Полицајци су коректни. Знају они да смо ми у праву. Виде да смо подгоричка господа.

Зашто сте задржани пуна 72 сата колико и може да траје полицијски притвор?

Они знају зашто, а мени је свеједно. У питању су сати, а ја се борим за пристојан живот.

Шта вам се ставља на терет?

Шта год, лако то носим. Ваљда то што позивам на ненасилан отпор. Остаће тако.

Како коментаришете посљедња дешавања и пребијање младића од стране навијача Црне Горе?

Нису то навијачи Црне Горе, то су партијски мученици. Ми смо навијачи ове државе. Ко може да се идентификује са онима који групно премлаћују једва пунољетног младицћа? Ко је год, обрукао се, а младицћу треба да служи на част. Полиција зна ко су те особе и они треба да дају одговор.

Шта су даљи Ваши планови? Плашите ли се евентуалних нових хапшења?

План је да истрајемо, а моја жеља да сване слобода и народу и нашој Српској Цркви. Хапшења ће бити али о томе не размишљам. Не могу ухапсити цијели народ, то је једино важно.

Како гледате на појаву фашистичких парола међу црногорцима, усклике „за дом спремни“, Мирашево додворавање ње проусташким новинарима и пљување певања о Косову?

Нису то Црногорци. Црногорци су наша браћа. То су појединци и групице несрећника. О Мирашу не могу ништа рећи у овом тексту, јер му овде није место. Свако бира своје друштво.

Шта кажете на речи председника Мила Ђукановића“да је народ на улицама лудачки покрет“. Шта имаш да поручиш народу на литијама?

Наш велики пјесник Вито Николић је написао: „Друмови ће пожелети лудака, а лудака више бити неће“. Дивно је бити лудак ових дана, много љепше него председник.

Извор: Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО