Ђукановић каже да су литије СПЦ „лудачке“, Вучић одговара – то су тешке поруке

Нова размјена оптужби на релацији Београд – Подгорица. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић назвао је литије и протесте који се сваке вечери одржавају у градовима Црне Горе „лудачким покретом“. Предсједник Србије Александар Вучић одговара да је ријеч о тешким порукама и да је на дјелу покушај да се српска црква назове другим именом и одузме.

Иако се средином јануара чинило да се тензије смирују, дочек бронзаних ватерполиста у Подгорици изазвао је ново кључање. Пребијање младића и реакција на то – каменовање аутомобила са црногорским барјацима. Одмах затим, предсједник Црне Горе Мило Ђукановић био је врло оштар према грађанима који мјесец дана свако вече долазе на литије.

„Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се ових дана злоупотребљава да би се срушила Црна Гора. Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета“, поручио је Ђукановић.

Предсједник Србије Александар Вучић одговара да из Подгорице стижу „тешке поруке“, и пита се зашто су протести “лудачки”, шта значи изјава Ђукановића да ће у Црној Гори бити нека „православна црква“.

„Видите из различитих извора, чак и неких црквених, а и многих државних, па вам кажу – не, то није српска црква. Та ће по том моделу покушати сутра да поступе и на Косову и Метохији, као што су некада пред Други свјетски рат радили у Хрвартској“, страхује Вучић.

У исто вријеме води се и расправа министара спољних послова двије земље. Србија ће се реципрочно односити према свим потезима Црне Горе, каже Ивица Дачић.

„Антисрпство у Црној Гори не може да наиђе на аплауз из Београда“, поручује Дачић.

А, одмах му одговара црногорски колега Срђан Дармановић.

„То што се земље одлучују на реципроцитет, то је друго питање, али ми смо урадили оно што смо мислили да је примјерено“, каже шеф дипломатије Црне Горе.

Посланик Демократског Фронта Андрија Мандић сматра да је последњи тренутак да Закон о слободи вјероисповјести буде или промијењен или укинут.

„Ако не падне закон, онда ће пасти Влада“, поручује Мандић.

Предсједник Црне Горе у међувремену кренуо је у обилазак општинских одбора ДПС-а, како би охрабрио чланове странке који су остали збуњени послије усвајања Закона о слободи вјероисповјести и међу којима су се многи придружили литијама и захтјеву за укидање спорног закона.

Извор: Н1


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО