Амфилохије: Нисмо забранили долазак Вучића у Црну Гору, то је била братска молба

Митрополит црногорско приморски Амфилохије изјавио да он и Епископски савет Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, на чијем је челу, „нису могли нити хтели“ да забране председнику Србије Александру Вучићу да на Бадњи дан дође у Црну Гору, већ је то била „братска молба да се његова посета одложи за неко боље време“.

„За време у коме неће бити могуће злоупотребити посету председника Србије и окренути је против СПЦ у Црној Гори и унутарњег заједништва у Црној Гори. И данас мислимо да је наша молба била на месту“, рекао је Амфилохије за нови број недељника Време.

Како је рекао, „били су то дани почетка наших протеста“.

„Наше аутентичне, духовне и грађанске побуне против поменутог закона (о вероисповести). Долазак председника друге државе међу незадовољне људе могао се врло лако злоупотребити као његов политички утицај и интерес, и као његово покровитељство – што не би била истина и што би наудило духу тих сабрања“, рекао је Амфилохије.

„На другој страни, сматрамо да би све оно што представља легитимни интерес државе Србије – у смислу бриге о духовној и културној баштини спрског народа у региону, као и очување идентитета Срба изван Србије – требало и могло да се решава у државничким активностима председника Србије, а не кроз његове неформалне посете“, додао је митрополит Амфилохије.

На оцену да је на мети овдашњих прорежимских таблоида да прави Цркву заједно са црногорским председником Милом Ђукановићем, и да ли зна откуд долазе ти напади, он је рекао да „откуд да долазе – они су лажни и немају никаквог смисла“.

„Било би ван памети да радим на нечему што би наудило и Цркви и Црној Гори и што би ми одузело хришћански и људски образ“, рекао је Амфилохије.

Поводом позива црногорског премијера Душка Марковића Митрополији црногорско приморској да разговарају о закључењу темељног уговора, он је рекао како „сматра да сад није време за причу о уговору, уколико не препознамо спремност Владе да делују (знају они како то све може) против спорних делова текста овог и оваког закона“.

„Јер, поред оваквог закона, сваки уговор, макар био саткан и од најбољих правних формулација, не би имао никакво позитивно дејство на односе Цркве и државе“, рекао је Амфилохије.

Он је рекао и да је Закон о вероисповести усвојен због „похлепе неких људи и због њиховог осећаја да је поличка воља већа и јача од свих претходних донетих закона“.

„Е видите, то ови наши властодршци, застровани опаком болешћу – брозомором, не разумеју и мисле да се те луке из којих се испловљава у Небеско царство, те неше светиње, могу претворити у штандове за стицање овоземаљског блага“, навео је митроплит црногорско приморски Амфилохије.

Извор:Н1


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО