Јован Дучић: “Усамљеност”

У непрестаном маштању и страховањима од свега око нас, ми доживимо више него што доживимо у стварности, и то кроз цео дуги човечји живот.

Највећи део наших несрећа биле су зато чисто имагинарне или безмало претериване, а читаве катастрофе којих сте се бојали да их не доживите, никада нисте ни доживели. Због тог имагинарног света, наш живот изгледа начињен од хиљаду живота, а наша судбина од хиљаду судбина. Само удубљивањем у своју личност, човек успе да боље позна и природу других људи, и одмери своје односе према стварима и најзад, да бар донекле потисне из себе наш урођени мрачни страх од живота. Што човек дуже времена живи у друштву, он све више живи у страху; и осамити се, то значи у многом погледу, лечити се од страха.

Усамљен човек је једини човек ослобођен. И самоћа је једино место где се не страхује. Усамљен човек се најмање боји губитака, пошто усамљенику најмање треба. Пећински човек се једино бојао јаче животиње него што је он, док данашњи друштвени човек живи у страху од хиљаду привиђења. Углавном, извор све његове беде на земљи, јесте страх више од привиђења него страх од стварних могућности.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО