Медена траварица бака Олге лијечи све

За добро расположење и разбибригу рецепт има осамдесетдвогодишња Олга Ћук из села Виличани у Поповом пољу, код Требиња. Од различитих планинских љековитих трава справља пића, за која каже да су и за старије и за млађе.

„Бабин штанд“, који се налази на путу Требиње-Мостар, редовно посјећују познати домаћи политичари и љекари, а не заобилазе га ни путници намјерници из других земаља, па је „Бабина медна траварица“ постала веома познат напитак.

Да је овај производ тражен и међу младима говори податак како се може наручити и у појединим требињским кафићима.

„Попијте слободно, колико год можете. Од ове глава не боли, биће вам боље у стомаку, а и партнери ће вас више вољети“, ријечи су које бака Олга често упућује намјерницима који сврате да попију коју чашицу и понесу за пут.

Ова добродушна старица, бистрог ума и широке руке каже да је рецепт за прављење медне ракије наслиједила од свекрве, истичући да се прави од више трава – кадуље , вријеска, хајдучке траве, мајчине душице и коњогриза.

Ипак, оно што никоме не открива јесте једна трава без које, каже, ракија не би била тако добра и љековита.

Траве бере у планини, а највише јој помаже снаха.

„Она ми је најбоља. И од сина је боља. Само сам њој рекла рецепт, јер имам повјерења да ће чувати нашу тајну“, каже бака Олга за Срну док испија другу повећу чашицу медне траварице.

Бака објашњава да је то лијек за све болести, посебно за стомачне тегобе.

„Не гледам које је доба дана или ноћи. Увијек имам флашу поред кревета и само нагнем, па колико уђе у грло! Послије тога спавам као беба. Фала Богу, здравље ме добро служи“, каже бака Олга.

На сталажама „Бабиног штанда“ налазе се уредно сложени сви производи. Поред „Бабине медне траварице“ су лоза, медовача, ракија од смокве, мед, мед са смоквама…

Да бака не би сједила вани и чекала купце када је хладно, синови су јој поставили камере, тако да из топле собе може посматрати ко прилази штанду.

Код баке Олге нико није купио ниједан од њених производа, а да се прије тога није добро угостио, попио који чашицу више и отворио душу овој старици.

„Ни ја не заостајем у пићу. Током разговора од многих сазнам шта их мучи, тако да им лакше могу одредити терапију и прописати адекватну ракију. Онај ко је једном дошао вратио се поново“, поручује бака Олга.

Извор: See Srpska


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО