Отац Саша Којовић: „Узурпатор“ испод Зеленог дуба

Бајка о узурпатору, чудотворцу испод Зеленог дуба у селу Банчићи поред Љубиња.

У средњем вијеку у доба витезова, аждаха и чудотвораца, кренуо је један знаменити Чудотворац да обиђе дворац… па добро, не баш дворац, него неки други трон, тамо гдје је Стон. Занимљиво помислио би човјек да је неко столовао на Стону… Углавном Стон је био у сред његове територије и Чудотворац је пошао да обиђе онога кога је управо он поставио тамо.


Далеко је његова родна Рибница, пут тежак, преко Динарског краса. Љето, врућина, ноћио је у Жабици, ту повише Љубиња, имао је поприлично угодан сан, али је морао прво да објасни нешто жабама. Сада је дошао до једног дуба, то се у другим крајевима зове храст, али овдје је само „дуб“. Дуб, лијеп, млад зелен, таман довољан да се чудотворац склони од јарког херцеговачког сунца. Сунце бије као аждаха, па и чудотворци понекад морају да склоне главу. Чекање. Послао је младог ђакона, да исправи оно са жабама. Ђакон млад, добар као хљеб, али брате наопако спор и смотан. Отишао је преко поља на оно брдо гдје ноћише, па га ево сатима нема назад, још ако није добро запамтио наредбу, ето невоље. Ма Господ ће све уредити! Ма слава Господу и на овоме дубу, а и на оном смотаном ђакону! Ево га, иде…
-Да чујем шта си рекао жабама!?
-Пресветли рекох да крекеће жаба.
-Па чедо драго, тамо је много жаба, а не једна!
Шта да се ради, такав је, какав је треба га вољети. Опет слава Господу! Слава Господе и на овоме дубу, да је довјека зелен! Благослови чудотворац и наставише према Стону преко Мишљена.

Од тада прође осам стотина година, и дан данас керкеће само једна жаба у Жабици, зими се зелени мимо свих закона природе онај сада више не тако млади дуб на Банчићима, коме дадоше име по Чудотворцу – Зелени дуб Светога Саве.

Вјечито зелен – Зелени дуб на Банчићима

У Љубињу се чудотворца сјећају, у Стону сада већ одавно трона нема, а у родној Рибници неке модерне аждаје, але и караконџуле хоће да кажу да је чудотворац узурпатор. Срећа да, иако није средњи вијек, Рибница је пуна витезова који марширају улицама у име Чудотворца – нашег народа оца.

Извор: hercegovac.net


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО