Један од највећих хероја икада

Шаварш Карапетјан је 1976. имао 23 године и био је спортска звијезда СССР-а. Како и не би, када је до тада 11 пута рушио свјетски рекорд, 17 пута био првак свијета, 13 пута европски шампион и 7 пута првак СССР-а.

Док је тренирао поред језера у Јеревану, зачуо је буку и видео како се аутобус препун путника сурвао у језеро, потонувши у дубину од око 10 метара. Дотрчао је и без размишљања скочио и заронио у мутну језерску воду.

Доронио је до аутобуса, ногама разбио прозор, а онда почео да вади једног по једног путника. Док је имао снаге извукао је 30 од 92 путника, али је „само“ двадесет преживјело. Исјечен од стакла, инфициран прљавом водом и муљем, Шаварш се онесвјестио док је извлачио тридесету особу. Од посљедица зарањања зарадио је запаљење оба плућна крила и сепсу. Без свијести, између живота и смрти, пробудио се после 46 дана. Преживио је, али је на жалост његовој пливачкој каријери тада дошао крај.


Кад су га касније питали шта му је било најстрашније, Шаварш је одговорио: „Знао сам да могу да зароним само ограничен број пута, и плашио сам се да ћу погрешити. Доље је било тако мрачно да ништа нисам видио. Једном сам умјесто путника извукао сједиште … Могао сам да спасем још један живот. То сједиште ме још увијек прогони у сновима.“
Међутим, за Шаварша је херојство начин живота. Када се 1985. нашао поред зграде у пламену, није га зауставило сјећање на посљедице подвига из 1976. Улетио је у зграду и почео да из ње извлачи људе. Задобио је тешке опекотине, због којих је провео дане у болници.

Шта је после било с овим херојем? Постао је политичар? Славни спортски тренер? Љубимац ТВ камера? Не. Шаварш је отишао у Москву и отворио фабрику обуће којој је дао име „Други удисај“. Обичан живот.


Касније је добио и медаљу УНЕСЦО-а за поштену игру и јунаштво, а једном астероиду дали су име Шаварш.

Извор: Фејсбук, Википедија, Радиоактивни комарац


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО