Владика Григорије: У сусрет Савиндану (ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ Диселдорфа и Немачке Г. Григорије у сусрет Савиндану, празнику којим се обележава успомена на живот и дело Светог Саве, обратио се свим православним Србима видео поруком у којој нас опомиње да је прави тренутак да се вратимо првом српском Аархиепископу, светитељу и просветитељу или ћемо се изгубити и нестати као народ

„Поштовани православни Срби, децо Светог Саве, данас славимо Светог Саву. Славимо Светог Саву увек и увек му певамо, али ми се чини да је данас важно да се подестимо зашто славимо Светог Саву? Шта је то Свети Сава учинио?
Он је из наручја оца, великог жупана Немање побегао у наручје Богу Оцу, у наручје Христу, сину Божијем. Отишао је у манастир оставивши царски двор, отишао у Свету Гору, а онда се напојио благодаћу Духа Светога и вратио се тако надахнут, и не само што је постао духовни отац своме оцу, него духовни отац свакоме од нас, сваком ко се Србин зове. То је зато што је Свети Сава донео у наш народ љубав према Христу, још већу и вишу него што је била пре њега, што је донео закон, превевши Законоправило, рекавши нам и научивши нас једном за увек да свако безакоње није добро и да увек морамо да се понашамо по закону, да се држимо закона и реда.
Свети Сава је највећу пажњу посветио организацији наше Цркве. Свети Сава нам је оставио школе и научио нас да су важне болнице, да је важна нега наших ближњих, он је показао нама пут изградивши четири стуба на темељу вере. Он је омогућио да Бог на наш народ, изнад нас, пусти своју љубав. Шта је још Свети Сава радио? Мирио нас је са непријатељима. Свети Сава је слављен међу свим Балканским народима. Свети Сава нам је и пример и пут, и отац који данас треба да нам буде путеводитељ, да се вратимо себи.
Ја верујем дубоко, а верујем да многи од вас такође верују, да је прави час да се вратимо Светом Сави и да на ове четири ствари које сам напоменуо обратимо нарочиту пажњу, јер иначе нашем народу прети опасност, да се изгубимо и да нестанемо. Неће то дозволити Свети Сава, међутим, од нас се очекује да се ми њему вратимо и да направимо неки напор и подвиг, као што је то он урадио онда када је био његов час живота овде на земљи“ рекао је епископ Григорије.


Свети Сава уједно је и слава Црквене општине Диселдорф.

Извор: hercegovac.net / Татјана Јовичић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО