Старина са Голије: Ово су ријечи које сви требамо запамтити

Константно јуримо за новцем често заборављајући на наше најмилије, на људе из нашег окружења који нам значе. Изгубили смо систем вриједности и превише пажње обраћамо на неке маргиналне ствари, углавном материјалне. Али шта су то праве вриједности, подсјетио нас је један српски мудрац.

У питању је Лазар Прељић с Голије.

На питање шта је заједничко свим људима на свијету, чича Лазар каже:

“То што им је дјетињство досадно, журе да одрасту, а потом би желели да буду дјеца. Што троше здравље да би стекли новац, па потом троше новац да би вратили здравље. Што живе као да никад неће умријети, а онда умиру као да никад нису живјели”, каже Лазар Прељић.

Затим даје веома важну поруку младим људима.

“ Да науче да никог не могу присилити да их воли. Да није највриједније оно што посједују, него ко су у свом животу. Да науче како није добро да се упоређују с другима. Како није богат онај човјек који највише има, него онај коме најмање треба. Да науче како је довољно само неколико секунди да се дубоко повриједи вољено биће, а потом су потребене године да се излијечи. Да схвате како постоје особе које их њежно воле, али то не знају да кажу, ни да покажу. Да науче да се новцем може купити много, осим среће. Да двије особе могу да посматрају исту ствар, а виде је различито. Да науче да је прави пријатељ онај који зна све твоје мане, а ипак те воли”, каже деда Лазар.

Хоћемо ли послије ових ријечи застати на тренутак и запитати се да ли гријешимо негдје? Хоћемо ли “повући ручну” и почети да обраћамо пажњу на свијет око себе? На нама је…

Извор: Телеграф


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО