XIN NIAN KUAI L! Oвако данас Кинези честитају Нову годину која се слави по лунарном календару, односно годину пацова по кинеској астрологији. Кинескиња Сунчица која живи и ради у Требињу синоћ је у новогодишњој вечери уживала са супругом и пријатељима.

kineska-nova-godina.jpeg (241 KB)

„На трпези се обавезно нађу кинеска јела од којих су најпопуларнија рижа, месо, нудле, соја сос… Касније палимо ватромет и поклањамо новац у црвеној коверти. Први дан ове године честитамо родбини, пријатељима и комшијама Нову годину уз жеље да су здрави, срећни, радосни. Ја сутра радим али вечерас смо зато сви заједно“, каже Сунчица.

Она је истакла да се обичаји на југу и на сјеверу Кине разликују.

„Ја сам са југа. Па могу да вам кажем како ми то радимо. Прије дочека, цијела кућа се мора добро очистити. Купујемо нову гардеробу у црвеној боји јер вјерујемо да црвена одбацује зло а доноси срећу и богатство. Окитимо кућу и заједно вечерамо“, објаснила је Сунчица.

kineska-nova-godina-2.jpeg (199 KB)

Она је подсјетила да у нашем граду живи са супругом већ двије године и за то вријеме о Требињцима је стекла мишљење да су љубазни, културни и пријатељски настројени а од наше хране највише воли сарму и ћевапе.

„Код пријатеља сам пробала купус са месом и рижом, савршено је. Нисам знала да се то зове сарма. Савршено је заиста. Ваше месо је одлично. Често одем и на јагњетину“, додаје она.

Званичан крај славља после 15 дана биће обиљежен тако што ће милиони црвених лампиона полетјети у небо, носећи жеље и позитивне мисли кинеског народа. Тај празник познат је као Фестивал лампиона или Шангајски фестивал, а слави се и у Јапану као мала Нова година.

Извор: Радио Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО