Ректор цетињске богословије: Нема Црне Горе без Срба и Црногораца


Спорни Закон о слободи вероисповести на улице је извео десетине хиљада грађана који се противе дискриминацији православних верника

У четвртак увече се земља претворила у небеско плаветнило, а сјај десетине хиљада запаљених свећа у сјај звезда. Народ у молитви је тражио спас за себе и своје потомке, за спас божјих кућа у оној Његошевој Црној Гори када су храмови припадали цркви и верницима. У овој данашњој дигло се и старо и младо и поручују да ће животима бранити своје светиње од наума власти да их преотме и укњижи као своју имовину.

Порта Храма Христовог васкрсења, плато испред и око њега нису могли да приме десетине хиљада верника који су с иконама у молитви чекали да крену у литију Немањиним градом, који су власти прекрстиле у Обалу, иста она власт која се одрекла српског језика, ћириличног писма и вековне Српске православне цркве, то јест Митрополије црногорско-приморске.

Колоне верника су стизале са разних страна из Доње Горице, Љешанске нахије, Круси, Бери, Дајбабске Горе… чинећи јединствену и неколико километара дугу колону верника којој су се придруживали и житељи Коника, Маслина, Златице и осталих подгоричких приградских насеља.

Окупљени народ носио је транспарент са поруком: „Браћо, памет у главе, сви смо ми деца Светог Саве”, а на челу литије ношене су иконе, крстови, црквене заставе, док су девојке и младићи били обучени у ношње Црне Горе и Србије. Народ је био предвођен митрополитом Амфилохијем, владиком Јоаникијем и Методијем, Атанасијем и многобројним свештенством.

„Ево га корача сваке ноћи с нама”, каже ми упола гласа песник Перивоје Поповић како не би нарушио тишину која се спустила док пратимо владику са свештенством. „Испред нас су Свети Василије, Његош, Сава, Симеон, Свети Петар Цетињски… Наш светионик велики митрополит Амфилохије, владике Јоаникије и Методије, Атанасије, Димитрије… Монахиње, монаси, свештенство…”

С благословом Светог Василија Острошког пред народом је настојатељ манастира Острог Сергије Рекић, који десетинама хиљада верника – кажу да се у том тренутку у Подгорици налазило близу 40.000 – поручује да се „бог ових дана јавио и овом нашем покољењу” и довео и нас и њих на ову литију.

У Његошевом Цетињу, покрај моштију Светог Петра Цетињског, стотине свећа у рукама верника, а ректор цетињске богословије Гојко Перовић изјављује:

„Ја сам ти Црногорац рођен усред Катунске нахије, нисам члан ниједне партије и не верујем ниједноме од оних што седе у парламенту. Сви моји за које знам рођени су усред Црне Горе и сви су били Срби. И, сад да ти кажем, с тобом и твојима нећу делити ништа, па макар изгубио све, макар ме одавде протерали, макар ме у јаму бацили ко што сте нас и бацали по Херцеговини.”

Исте те Црногорце, припаднике НВО Црногорске православне цркве, раздвајао је јаки кордон полиције само на стотинак метара од ректора Перовића, када их је позвао: „Молимо нашу браћу која су јуче ишла другим улицама да дођу овде да се помоле заједно са нама јер нема нама молитве без њих. Молим се Богу да прва литија која буде кренула цетињским улицама из цетињског манастира буде заједно са њима. Да се заједнички помолимо Богу са својом браћом Цетињанима јер нема нама молитве без њих, нити има њима Црне Горе без нас.”

Сузе оца Гојка Перовића

Након ових речи и суза свештеника Перовића у порти је настао тајац, као да је све стало.

А на литији у Беранама преко 10.000 грађана Берана, предвођених владиком Јоаникијем и црквеним великодостојницима, мирном литијом је исказало своје противљење Закону о слободи вероисповести, којим режим Мила Ђукановића хоће да отме имовину СПЦ у Црној Гори.

Раније у маленој варошици Андријевици око 2.000 грађана, уз транспаренте „Само слога светиње спасава”, с владиком Јоаникијем потврдило је своју одлучност у одбрани светиња.

Реке верника у литијама не престају у Котору, Херцег Новом, Никшићу, Жабљаку, Пљевљима, Колашину, Плужинама, Бару… А у Бијелом Пољу молитвени пут верника био је дуг 50 километара, свако са својом иконом и поруком.

„Велики је божји дар што се народ више не боји. Не брине га хоће ли га полиција бити или хапсити”, каже нам бизнисмен Никола Минић из Подгорице.

А печат протекле молитвене ноћи у Црној Гори дао је медијски тим Епископског савета СПЦ у Црној Гори, који је из срца својих верника исписао поруку: „Ових божићних дана Црна Гора личи на Свету Гору.”

Извор: Политика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО