Океј је бити несавршен, аутентичност је оно што вриједи

Јелена Марковић је 30-годишња магистарка комуникологије и студенткиња психологије. Ова Подгоричанка се између осталог бави и илустрацијом. Њени цртежи, како каже „нормализују људско искуство“ и на једноставан начин поручују „да не мораш да будеш стручан у нечему како би се исказао“.

„Илустрације су и мени помогле да изађем из комфор зоне“, каже за ББЦ на српском ауторка цртежа, који поручују да је „океј бити несавршен и да је аутентичност оно што вриједи“.

Марковић је у почетку цртала за себе, али када је покренула пројекат за лични развој, са циљем да помаже другима у остварењу циљева, илустрације су постале једно од оруђа за помоћ.

Како је све почело

Јелена је је прве цртеже урадила када је покренула „тајни блог“ у средњој школи. Користила их је као илустрације за текстове.

Послије извјесног времена је угасила блог, али цртежима је дала нов живот када је 2014. године покренула пројекат Смартчејнџ (Smartchange).

„Илустрацијама сам хтjела да нормализујем људско искуство, које није савршено као оно које видимо на Инстаграму“, каже Јелена.

Управо на Инстаграаму је њен рад и постао популаран.

„Неколико инфлуенсерки је шеровало моје илустрације и број пратиоца на Инстаграму је порастао преко ноћи“.

Рад на психи је скуп

На основу дугогодишње праксе, Марковић закључује да људи воде рачуна о менталном здрављу, али да не желе да причају о томе јавно.

„Купују књиге, интересује их литература, одлазе на радионице, али из страха шта ће рећи околина, не говоре много на ту тему“, каже Јелена.

Иако има психолога и психијатра који имају приватне праксе, мало је оних који одласке код њих могу да приуште.

На питање шта је главна порука њених радова одговара кратко – илустрације говоре саме за себе.

„Желим да кажем да ће све бити у реду да сви треба мало да олабавимо“.

Извор: ББЦ на српском


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО