Дјевојчица (11) из Ирана је најпаметнија на свијету

Тара Схарифи, 11-годишња Иранка која с породицом живи у Великој Британији службено је постала најпаметнија дјевојчица на свијету.


Наиме, Тара је као ученица у британској Аyлесбурy школи полагала славни Менса IQ тест на којем је остварила импресивних 162 бода. Тај резултат је поставља високо изнад границе генијалности – која се налази на 140 бодова.

Осим тога, тај ју резултат чини паметнијом и од Алберта Ајншатајна, који иако никад није полагао тест, према процјенама је имао коефицијент интелигенције 160. Стивен Хавкинг такођер има коефицијент интелигенције 160. Резултат је био велико изненађење за све, а посебно за Тару која је изјавила „Била сам шокирана кад су ми рекли“.

Њени су родитељи заједно одлучили да Тара оде полагати тест у Оџфорду јер су имали назнаке високе интелигенције код своје кћери. Резултат њеног теста зависио је о њеној способности да разумије одређене ријечи и одговори на њих унутар заданог времена.

„Знао сам да је паметна јер би код разних квизова одговарала на питања, посебно она математичка, прије од самих такмичара. Ипак, нисам се надао да има тако висок коефицијент интелигенције“, рекао је поносни отац Хоссеин Схарифи.

„Кад будем старија, вољела бих се бавити нечим што је везано уз математику и науку“, изјавила је Тара за Буцкс Хералд.

Како препознати генијалност код дјетета?

Менса открива који су то знакови који указују на натпросјечну интелигенцију.

  • Дијете јако рано зна читати

Да ли је ваше дијете почело читати већ у доби од четири године? Дјеца коју занимају књиге већ у раној доби, у правилу имају виши коефицијент интелигенције. Већина дјеце почиње читати око шесте године живота.

  • Музикално је

Свеједно да ли се ради о гитари, виолини, флаути, бубњевима или једноставно склоности пјевању – дијете које показује склоност према музици и свирању обично је врло интелигентно.

  • Има добро памћење

Ваше дијете све запамти и прича вам о стварима које су се догодиле прије неколико седмица или мјесеци? То је добро! Значи да има добро памћење и високи IQ.

  • Знатижељно је

Према часопису Harvard Buisness Review знатижеља је важна за интелигенцију. Дјеца која пуно питају желе пуно више научити и често имају виши IQ од друге дјеце.

  • Има смисла за хумор

Ваше дијете стално смишља неке шале? Ако вам понекад иде на живце -смирите се и пустите га да се забавља. Менса тврди да је добра порција хумора знак за високи IQ.

  • Радо разговара – па и с одраслима

Дијете вам се „не гаси“ те радо прича чак и с одраслим особама? То је добро, јер је такођер један од знакова високе интелигенције.

Извор: Фаце


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО