Жеље, честитке и поздрави

Телевизије су нам честитале Нову годину и по јулијанском и по грегоријанском календару, славе, Божић… па је пристојно да им и ми гледаоци узвратимо с лијепим жељама и надом да ће у 2020. години много тога бити боље, квалитетније, занимљивије, тачније, креативније…

Давних година, крајем 19. вијека, чувени руски класик Антон Павлович Чехов је 1886. године у писму свом брату Николају набројао особине које би требало да има културан човек који жели да буде прихваћен у друштву.

Какве везе имају овај књижевник и љекар с телевизијом? Иако није знао за пренос слике, Чехов је знао шта су морални узуси и било би корисно када би се наше телевизије руководиле онима како се понаша пристојан човјек.

Ништа више ни мање од тога!

Културни људи поштују туђу личност, писао је Чехов, увијек су љубезни и пажљиви, спремни да чине за друге, саосјећајни, искрени, презиру лаж. Не позирају и не праве се важни. Нису склони блебетању и не оптерећују друге својим ничим неизазваним исповјестима. Из поштовања према туђим ушима, више ћуте него што причају. Не пате од питке таштине. Не маре за лажне вриједности и познанства с важним људима… Ако су учинили нешто значајно, не праве од тога најважнију ствар на свијету и не хвале се тиме да имају приступ тамо гдје га други људи немају. Истински талентовани људи се клоне светине и самохвале…

Многи од ових постулата могли би да буду манифест телевизијским новинарима и водитељима који би требало да држе одштампан на зиду или радном столу. Јер, нека понашања не излазе из моде и за одступања од њих нема оправдања.

Нека новогодишња жеља телевизијама буде и то да пажљиво праве баланс код осетљивих тема између проверене и брзе информације и намере да се по сваку цену буде бржи и гледанији од конкуренције. Још ако су у трци за рејтингом повриједили нечију приватност, емоције или на неки начин угрозили будућност, оправдање за то не постоји.

Али, можда и телевизије заслужују боље гледаоце од нас. Оне који ће умијети да препознају квалитет, знање, труд и посвећеност. И који нису дволични. Јер, на свако помињање или критику ријалитија „Задруга”, коментари буду „ко то уопште гледа, можда неке неписмене бабе!”.

А онда се покаже да је на Гуглу најчешће укуцана ријеч у 2019. години била – задруга.

Будимо поштени, нису се ваљда неписмене бабе раном зором грабиле за свој ајфон или лаптоп да виде које су се старлете почупале или испсовале протекле ноћи.

Извор: Политика


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО