Свјетска здравствена организација саопштила је да ће данас одлучити да ли да прогласи глобално ванредно стање због избијања епидемије новог коронавируса.

Свјетска здравствена организација саопштила је да ће данас одлучити да ли да прогласи глобално ванредно стање због избијања епидемије новог коронавируса. Уколико се то догоди, то ће бити шести пут да се проглашава ванредна ситуација на међународном нивоу током последње деценије.
– „Доношење овакве одлуке схватам изузетно озбиљно“, рекао је директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, додајући да је спреман да је донесе само уз одговарајућу количину разматрања и информација. Он је ово изјавио након јучерашњег састанка независног панела експерата који је организовала СЗО у Женеви. У међувремену, број умрлих од коронавируса у Кини порастао је на 17, док је потврђено 540 случајева заражених. Поред Кине вирус се проширио на још шест земаља.

Бројне земље, опосебно оне које имају авионске линије које их повезују са градом Вухану у Кини, већ су подигле степен приправности и проверавају симптоме на аеродормима. Кинеске власти су објавиле да је у 11-милионском граду Вухану, у којем је епидемија први пут зебиљежена на пијаци рибе и меса, обавезно ношење заштитне маске.

Кина је нови коронавирус већ сврстала у категорију Б, што значи да централне власти могу увести обуставе саобраћаја у одређена мјеста и из њих и да ће предузети посебне мјере.

Јапан, у којем је инфекција потврђена код човјека који је боравио у Кини, објавио је највиши степен приправности. Јапански премијер Синзо Абе објаснио је ову одлуку потребом да се његова земља заштити у време када се очекују масовни доласци кинеских туриста за кинеску Нову годину која се ове године обележава 25. јануара.

Будући да је вирус у Кини откривен тек недавно, 31. децембра, за сада о њему нема довољно информација како би се знало колико се лако шири међу људима и колико често узрокује тешке симптоме и смрт.

Што су коронавируси?

Коронавируси представљају велику породицу вируса, међу којима је досад откривено седам људских, укључујући САРС-ЦоВ и МЕРС-ЦоВ, који се преносе међу људима.

Назив су добили по шиљцима који штрче из њихових мембрана, тако да подсећају на круну. Нови коронавирус добио је назив 2019-нЦоВ, а генетска анализа показала је да је сличан узрочнику САРС-а.

Колико се лако шири?

За сада је премало информација да би се процијенило колико се 2019-нЦоВ лако шири. Но, потврђено је да се шири с човјека на човјека. До сада је потврђено преко 540 случајева, а процјене о стварном броју заражених крећу се између 1.300 и 10-ак хиљада. Према најновијим информацијама, број смртних исхода од уторка до среде практично се удвостручио и попео на 17. Инфекције су забиљежене у 13 кинеских провинција и у још шест земаља – у Макау, Тајланду, Тајвану, Јужној Кореји, Јапану и САД-у. У уторак је потврђен и први случај изван Азије, у САД-у.

Могуће је да се појавио супер ширитељ

Кинески и хонконшки стручњаци упозорили су у сриједу како постоји могућност да се у новој епидемији већ појавио први супер ширитељ вируса јер постоји основана сумња да је један пацијент којем је извршена операција мозга у болници у Вухану заразио чак 14 чланова медицинског особља. Тако велик број заражених у условима у којима се уобичајено подузимају висок степен опреза знак је за упозорење. Супер ширитељем се сматра особа која успије да зарази значајно већи број људи него што би се то очекивало од одређене болести. Током епидемије САРС-а у Пекингу епидемиолози су као супер ширитеље дефинисале особе које су заразиле више од осам људи. У тој епидемији забиљежено је неколико супер ширитеља.

Колико је опасан нови вирус?

Инфекције људи с најчешћим коронавирусима углавном су благе или асимптоматске, но неки, као што су САРС-ЦоВ и МЕСР-ЦоВ, могу узроковати тешке клиничке слике, па и смртне исходе. Узрочник тешког акутног респираторног синдрома (САРС-ЦоВ) усмртио је више од 770 особа од укупно 8098 заражених у епидемији која је започела у Кини 2002. године. МЕРС је однео више од 800 живота. Гдје се нова болест налази на љествици између прехладе и САРС-а, још се увијек не може рећи. Али, неки стручњаци упозоравају да би могао бити ближе САРС-у. Стручњаци истичу да је важно не подцјењивати нови вирус и пријављивати све случајеве како би се посљедице смањиле на најмању могућу мјеру.

Како знати јесте ли заражени?

Симптоми инфекције новим коронавирусом подсјећају на прехладу или грип. Уобичајени симптоми су температура, шмрцање, кашаљ, отежано дисање, пробавне сметње и пролив.

Тежи случајеви могу укључивати упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, отказивање бубрега и смрт. За сада не постоје вакцине против овог вируса па је могуће само лијечење симптома.

Дио људи који су подлегли вирусу имао је неке друге коморбидитете, тако да је тешко рећи колико је вирус опасан за иначе здраве људе.

Како се заштитити?

Епидемиолози су прије пар дана објавили сљедеће превентивне мјере заштите:

  • избјегавање блиског контакта с особама које имају акутну респираторну инфекцију
  • често прање руку, посебно након директног контакта с болесним људима или њиховом околином
  • избјегавање блиског контакта са живим или угинулим животињама
  • путници који имају симптоме акутне респираторне инфекције требају приликом кашљања и кијања прекривати нос и уста једнократним марамицама и прати руке
  • путници који унутар 14 дана по повратку из Вухана развију повишену тјелесну температуру треба да се јаве свом љекару и дати до знања да су били у Вухану.

(Агенције)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО