70 година од смрти Џорџа Орвела

Велики енглески и свјетски књижевник Џорџ Орвел, писац познатих дјела “1984” и “Животињска фарма”, умро је 21. јануара 1950. године.

Орвел се бавио визијом тоталитарне будућности свијета и алегоричном сатиром модерне диктатуре.

Његова мисаона кованица: “Велики брат те гледа” из романа “1984” одавно је постала стварност човјечанства путем друштевних мрежа и камера које су премрежиле све веће градове свијета.

У роману “1984”, који говори о тоталитаном друштву и контроли над људима, писац каже: “Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ”.

Нешто слично изјавио је својевремено бивши предсједник Америке Џорџ Буш Млађи, говорећи о борби против тероризма: “Када говоримо о рату, ми заправо мислимо о миру”.

Орвелово “Министарство истине” задужено је за вијести, цензуру и, наравно, лажи.

Данашњи глолбани медији су слика и прилика Орвелових романа у којима доминира свјесно извртање информација, а ту су ријалити ТВ садржаји који одвлаче пажњу од истинских проблема.

Орвелове познате мисли – упозорења баш су на том трагу:

– Ко контролише прошлост, контролише садашњост. Ко контролише садашњост, контролише будућност.

– У свијету гдје је све обмана – причати истину је револуционаран чин.

– Рат против стране државе почиње једино када имућне класе мисле да могу профитирати из тога

– Ако слобода значи нешто уопште, она значи право да кажеш људима нешто што они не желе да чују…

Орвелова најпознатија дјела су романи “1984”, “Животињска фарма”, “Бурмански дани”, затим есеји “У киту”, “Критички есеји”, “Лов на слона”, “Енглеска, ваша Енглеска”, те књига о шпанском грађанском рату “Каталонији у част”.

Српскаинфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања