Откривена нова метода која би могла да лијечи све врсте рака


Тим научника са Универзитета у Кардифу открио је метод којим се могу уништити све врсте карцинома простате, дојке, плућа и других врста рака, преноси часопис „Нејчер имунолоџи“.

Т-ћелија из крви, коју је открио научни тим у Кардифу, има рецептор који би могао у лабораторијским условима да пронађе и убије широк спектар ћелија рака.

Овај метод могао би да елиминише све облике тумора плућа, коже, крви, дебелог црева, дојке, костију, простате, јајника, бубрега и грлића материце.

При томе, здраво ткиво остаје нетакнуто.

Метод још није тестиран на пацијентима, али научници тврде да има „огроман потенцијал“.

Имунолошки систем је природна одбрана тела од инфекција, али, такође, напада и ћелије рака.

Научници су у крви пронашли такозвану Т-ћелију, која, како тврде, може да скенира тело и процени да ли постоји претња здрављу, коју је потребно елиминисати.

Ове ћелије могу се користити за нападе на широк спектар карцинома.

„На овај начин постоји могућност лечења сваког пацијента. Нико није веровао да је то могуће – да би једна Т-ћелија могла да уништи различите врсте рака“, наводи професор Ендрју Сивел за ББЦ.

Т-ћелије имају на својој површини рецепторе који им омогућавају да гледају на „хемијском нивоу“.

Рецептор Т-ћелије делује у интеракцији са молекулом који се зове „МР1“, а који се налази на површини сваке ћелије у људском телу.

Научници сматрају да управо „МР1“ означава изобличени метаболизам који се догађа унутар ћелије карцинома. Истраживачи тврде како би њихов Т-ћелијски рецептор могао довести до „универзалног“ лечења рака.

Замисао је да се од пацијента оболелог од рака узме узорак крви. Његове Т-ћелије потом би се генетски модификовале и репрограмирале тако да саме направе рецептор за откривање рака.

Такве ћелије биле би узгајане у лабораторији, а затим убризгавале у пацијенте. Истраживање је до сада тестирано само на животињама и на ћелијама у лабораторији.

Лусиа Мори и Џенаро де Либеро са Универзитета у Базелу потврђују да истраживање има велики потенцијал, али да је прерано рећи да ли ће деловати код свих врста карцинома.

„Изузетно смо узбуђени због имунолошких функција Т-ћелије“, наводе они.

Срна/Ројтерс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО