На данашњи дан, 1921. године, преминуо је најзнаменитији војсковођа Првог свјетског рата и цјелокупне српске ратне историје,

На данашњи дан, 20. јануара 1921. године, преминуо је Живојин Мишић, српски и југословенски војвода.

Један од најпознатијих српских војсковођа војвода Живојин Мишић, остао је познат по томе што је предводио војску у пробоју Солунског фронта, а Срби га посебно воле и поштују због извештаја који је послао краљу Александру, а тиче се његовог мишљења о Хрватима.

У том извјештају пише: – Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице… Сви они једнако мисле, то је свет за себе, ма са каквим предлогом да се појавиш….. ствар је пропала…“

Ништа се не може зајазити, ничим што би јој се понудило. Ја сам са тим начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нека ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно и економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити, дати им њихову државу. Границе ће бити где их ми повучемо, а ми ћемо их повући не онде где наше амбиције избијају на површину, него онде где историја и етнографија кажу; где каже језик и обичаји, традиција и најзад где се сам народ по слободној вољи определи, па ће бити и право и Богу драго. А Италијани? Нека им је са срећом. Нека се они Хрватима усреће. Ја сам дубоко уверен да се ми њима нећемо усрећити… Ти су људи сви одреда, прозирни као часа, незајажљиви и у толико мери лажни и дволични да сумњам да на кугли земаљској има већих подлаца, превараната и саможивих људи. Не заборавите Височанство, моје речи. Ако овако не поступите сигуран сам да ћете се љуто кајати.

Живојин Мишић је од стране енглеског краља Џорџа V награђен титулом енглеског сера. Као најзнаменитији војсковођа Првог светског рата и српске ратне историје, од свог народа сматран је за легенду.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО