Амфилохије: Власт ће преговарати са мном!


Подгорица — Митрополит црногорско-приморски Амфилохије каже да ће евентуалне преговоре о темељном уговору који се тиче црквене имовине у Црној Гори власт водити са њим.

Амфилохије истиче да ће ове преговоре власт водити са њим, а не са београдском Патријаршијом, те наводи да је Митрополија на чијем је он челу „аутономна и самостална кроз векове“.

Амфилохије је објаснио да Митрополија жели темељни уговор по узору на оне које је Црна Гора потписала са Католичком црквом и Исламском заједницом и додао да ту неће бити помена о новом статусу, јер је, каже, Митрополија већ аутономна.


„Када са нама преговарају, то је исто као да преговарају са београдском Патријаршијом, ту нема никакве разлике“, рекао је владика за црногорски портал „Стандард“.

Евентуални темељни уговор између цркве и државе не би, како подвлачи, дефинисао статус Митрополије – аутономни или аутокефални, јер је, каже, Митрополија на чијем је он челу „аутономна и самостална кроз векове“.

Амфилохије истиче да је Митрополија била самостална од укидања Пећке Партијаршије 1766. године, те да се у прошлости звала аутокефалном, зато што је била једина епархија која је без прекида постојала и која је сачувала самосталност Пећке Патријаршије.

Указао је да је била једина епархија Пећке партијаршије која је без прекида остала до данашњег дана, а да су Београдска и Карловачка настајале и мијењале се.

„Једина која је остала самостална и сачувала самосталност Пећке партијаршије јесте Митрополија црногорско приморска. Звала се у то време аутокефална, јер је у то време стварала државу. Она није прихватала одлуку Цариграда, којом је поништена Пећка партијаршија. Митрополија је једина остала без прекида, а то је касније потврдио руски Синод рукополажући епископе црногорске који нису тражили да буду рукоположени од Цариграда, него су тражили од Русије да им се рукополажу епископи све до Митрофана Бана 1920. године, што не знају незналице и они васпитани на брозовори, на лењинизму и марксизму“, рекао је Амфилохије.

Одбацио је могућност било каквих преговора са црногорским властима уколико се Закон о слободи вероисповјести не повуче, додавши да је Закон „нешто најгоре што се Црној Гори догодило“.

Амфилохије је оптужио предсједника Црне Горе Мила Ðукановића да као „безбожник и некрштени председник ствара своју аутофекалну цркву“.

Рекао је да је ово први пут у историји да једна власт, једне државе ствара своју цркву и то „некрштени председник“.

Извор: (Стандард)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО