Двојица предсједника, исти шаптач

Сукоб око црногорског закона оставља утисак да су Вучић и Ђукановић у озбиљном конфликту. „Но вриједи запазити да обојица посежу за услугама истог спин-доктора: Владимира Бебе Поповића“, преноси швајцарски радио.


„Почело је законом о религији који је донио парламент Црне Горе. А он није безазлен: цркве морају да докажу да су законски дошле до својих храмова, манастира и имања, иначе та имовина пада у руке државе“, јавља репортер Швајцарске радио-телевизије (СРФ) о тензијама у Црној Гори и Србији.

Додаје се да председник Мило Ђукановић „свјесно распирује“ страх међу вјерницима и свештенством Српске православне цркве, говорећи да се закона плаше само они који незаконито располажу имовином те објашњавајући то догађајима од прије једног вијека.

„До тада је наиме Црна Гора била независна држава, али је онда српска краљевска кућа преузела моћ. Паралелно је српска православна црква прогутала самосталну црногорску православну цркву. Сада је Црна Гора већ 14 година поново самостална и поново је настала црногорска црква која тражи цркве и манастире“, преноси новинар Кристоф Витрих.

Додаје да се протести одржавају широм Црне Горе и Србије. У београдским таблоидним медијима „буди се утисак да се подјармљује око тридесет одсто грађана Црне Горе који себе сматрају Србима и да се напада српска нација у цјелости“.

Наводе се ријечи председника Александра Вучића да који је рекао да је угрожен опстанак српског народа у Црној Гори, али да је важно реаговати одговорно.

„Типично је за Вучића“, додаје се у извештају, „да шири страх драстичним ријечима како би онда ступио на сцену у улози разумног државника који жели да очува мир. Све то изгледа као да су предсједници Србије и Црне Горе у озбиљном конфликту.“

„Но вреди запазити да обојица шефова држава посежу за услугама истог спин-доктора: Владимир Беба Поповић их обојицу годинама саветује“, јавља швајцарски радио, називајући Поповића „шаптачем“. „Он је опран свим водама и познат по рафинираним манипулацијама јавним мњењем.“

„Заправо су и Александар Вучић и Мило Ђукановић посљедњих година суочени са протестима против своје ауторитарне владавине. Људи траже њихове оставке, слободне изборе, фер правосуђе и окончање корупције. Црквена свађа, дакле, обојици властодржаца добро дође“, закључује се у извештају.

Приредио Немања Рујевић, DW


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО