Ђукановић „се јави“: Нећемо повући Закон!


„Знам да имам отворен позив. Исти такав отворен позив има и предсједник Вучић. Према мом сјећању, предсједник Црне Горе је посљедњи био у званичој посјети Србији, што значи да би сада требало да предсједник Србије посјети Црну Гору“, подсјећа Ђукановић.


Црна Гора неће повући Закон о слободи вјероисповијести, поручио је предсједник Мило Ђукановић у интервјуу за Танјуг.
Истиче да масовни протести због Закона, које види као у суштини политичке, мада „обучене“ у црквено рухо, са наглашеним просрпским предзнаком, не могу угрозити власт, нити политику коју власт води.

„Да смо сматрали да тај Закон треба да буде повучен, сигурно га не бисмо доносили. Све аргументе које смо чули против тог Закона, чули смо у претходне четири године“, каже Ђукановић.
Ово је важан период еманципације Црне Горе, напомиње Ђукановић, и како додаје треба створити све институционалне претпоставке за даљи државни и духовни развој црногорског друштва, па и обнову, како каже, аутокефалности Црногорске православне цркве.

На питање Тањуга – ако нема повлачења закона, који је изазвао протесте и велико незадовољство вјерника СПЦ и грађана српске националности, који су тај закон доживјели као непоштовање њихове воље, а тиме и права – на коју врсту дијалога Влада Црне Горе позива СПЦ, Ђукановић каже: „На разговор како имплементирати тај закон“.


Истиче да је на сцени много манипулација, а основна је, каже, та да је овај Закон легитимисао намјеру државе да отме имовину СПЦ у Црној Гори.
„Ријеч је о бруталној измишљотини и замјени теза“, каже Ђукановић и наводи да је имовина СПЦ заправо имовина државе Црне Горе, а да је узурпирана у периоду од 1986. до 2000.
О томе, тврди, свједоче „неупитне историјске чињенице“.
Закон, додаје, неће угрозити вјерске слободе српског народа у Црној Гори, нити ће им ускратити право да користе цркве и манастире, које је и до сада користила Српска православна црква, каже Ђукановић.

Потрудиће се, каже, да са циљевима овакве своје политике објективно упознају сваког грађанина Црне Горе. „А они, наравно, имају демократско право да се залажу за своја увјерења, укључујући протесте и окупљања у организацији цркве“, преноси портал Аналитика.

Црногорски предсједник наводи да му је „жао што је дио српског националног корпуса у Црној Гори заведен упорном, веома грубом, а у суштини инфериорном политичком манипулацијом лидера просрпских партија“, незадовољних, како каже, што су 30 година континуирано доживљавали изборне и политичке поразе.
Они, каже Ђукановић, свјесни своје неконкурентности траже „алтернативни терен политичког дјеловања, измишљајући угроженост српског народа у Црној Гори и намећући се као његови тобожњи заштитници“.

Београд није уздрмао Црну Гору

На питање како види оптужбе једног дијела црногорске власти на рачун Београда, па и предсједника Србије Александра Вучића, да стоје иза покушаја да се уздрма политичка сцена Црне Горе, односно да ли предсједнику Србије замјера што подржава права Српске православне цркве, а тиме и вољу, односно права српског народа у Црној Гори, Ђукановић каже да Београд није уздрмао Црну Гору.
„Од стране државних званичника Црне Горе није било никаквих увредљивих тонова, нити непријатељских порука. Дакле, нема никаквог узнемирења, нити осјећаја нестабилности, ми само обављамо своје државно-политичке одговорности“, оцјењује Ђукановић.

Отворени позив Вучићу


На питање да ли намјерава да посјети Србију, с обзиром на то да му је такав позив јавно упутио Александар Вучић, односно може ли предсједник Србије очекивати сличан позив, пошто му је на неки начин упућена порука да није добродошао у приватну посјету на Бадњи дан у Црну Гору, Ђукановић каже да је спреман на разговор.
„Знам да имам отворен позив. Исти такав отворен позив има и предсједник Вучић. Према мом сјећању, предсједник Црне Горе је посљедњи био у званичој посјети Србији, што значи да би сада требало да предсједник Србије посјети Црну Гору“, подсјећа Ђукановић.
Додао је да је у свим разговорима које су до сада имали он и Вучић, потенцирао отвореност тог позива.

Извор: IN4S.net


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО