Најстарији младожења у Требињу, у 2019 години имао је 85 година

У Требињу је лани склопљено приближно исто бракова као 2018, а најстарији “младожења” има чак 85 година, док најстарија “млада” има 61 годину.

Према подацима матичног уреда, у току године било је и парова гдје су разлике између брачних другова и по 20 година, али и оних који су и раније били у браку, па обнављали брачну заједницу.


Прошле године на луди камен стало је и неколико 60-огодишњака из Требиња. Такође, иако су знатно млађе од својих изабраника, брачну заједницу основало је и неколико жена у петој деценији.

Матичари кажу да није било малољетничких бракова, нити бракова у којима је један брачни друг странац.

Требињски младенци се углавном одлучују да матичари долазе у свадбене салоне, гдје праве забаву, а долазак матичара, по одлуци Скупштине града, наплаћује се 100 КМ.

Одлука Скупштине града да уз матичара вјенчању присуствује и по један одборник, од љета 2018, ниије заживјела, па вјенчања и даље обављају само матичари.

Неће бесплатно
У требињском матичном уреду наводе да се веома мали број младенаца одлучује да судбоносно “да” каже у просторијама градске управе, тачније у скупштинској сали, иако је у том случају бесплатно.

– Младенци се распитују када ће се вратити пракса да се вјенчања обављају у сали бившег Дома културе, гдје је годинама било. То је близу Саборног храма, гдје су и црквена вјенчања, има довољно паркинг простора за сватове, а у том случају вјенчање се не би плаћало – кажу у требињском Матичном уреду.

Мање беба
Док је број бракова приближно исти, у требињском породилишту и лани је рођено 20-ак беба мање него 2018. године, а тај тренд се наставља из године у годину.

Родитељи су и у 2019. били маштовити, па су, поред уобичајних, давали и ријеђа имена својим потомцима.

Међу необичним именима уписаним у матичну књигу рођених у Требињу су Натанел, Георгије, Адам, Адријан, Доротеј, Деспот, док су дјевојчице добијале имена Сумеја, Анета, Стефана, Габријела.

Баксузи
У 2020. годину, као и у многе раније, требињски матичари су ушли као нежење, јер је од 6 матичара само један у браку!

Једини ожењени матичар је Васо Чихорић, који каже да свима поручује да се ожене и удају, јер у браку има позитивних ствари и циљева који се без заједнице не могу постићи.

Требињски матичари, ови невјенчани, наводе да им посао није нимало лак.

– Увијек нам говоре да смо баксузи, неки што су се развели, неки што су још у браку – кажу, кроз шалу, матичари.

Ипак, додају да за сада неће ништа мијењати ни у приватном животу ни у послу.

Најкраћи брак
Прије неколико година Требиње је било рекордер по најбрже растављеном браку, након што се један пар вјенчао у суботу, а већ у сриједу затражио развод!

У требињском матичном уреду 2017. године уписана је и прва промјена имена због промјене пола, када је један Требињац у иностранству “постао жена” и затражио да се као жена упише у књиге рођених.

Дубравка Чоловић

Извор: Српска инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО