„Ко се крстом крсти…“

Српска православна црква и вјерници данас славе Зимски Крстовдан, велики хришћански празник и први дан послије Божића када се пости. Иако је некада прослава подразумјевала велики број ритала и народних обичаја, већина њих је данас „помјерена“ и спојена са сутрашњим празником – Богојављењем. Ипак, стари и они који још увијек држе до традиције рећи ће вам и за данашњи дан постоје интересантна вјеровања.

Зимски Крстовдан припада кругу празника који се славе око Нове године и дан је сјећања на проналазак Часног крста на голготи док је јесењи Крстовдан везан за повратак Часног крста из Персије у Јерусалим.

Већина обичаја везаних за данашњи празник пренијети су на Богојављање које је сутра. Ипак, неки су се задржали.

“Ко се крстом крсти…”
Крстовдан је дан строгог поста, први послије Божића. У народу је остала изрека: “Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”.
Наши стари вјерују да је ноћ између 18. и 19. јануара вријеме када се небо отвара и “Бог се јавља”. Према вјеровању, Богојављење – јављање или објава Бога, дешава се у глуво доба, уочи Богојављења, када се на трен отвара небо, да се укрштају вјетрови што дувају зими с онима што дувају љети. У том тренутку све воде свијета престану да теку, а онај ко се затекне на отвореном и то види, може од Бога да затражи испуњење једне жеље.

Зато би ноћас свако требало да се потруди да остане будан до поноћи, отвори прозор и погледа кроз њега. Жеља коју тада зажели, вјерују наши стари, сигурно ће се остварити.

Слично, вјерује се да ће неудате дјевојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати.

Стари кажу да је према томе какво вријеме буде данас могуће предсказати цијелу годину. По неким селима још се и данас зато задржао обичај да се на Крстовдан у воду ставља крст и оставља да преноћи. Ако се преко ноћи заледи, то предвиђа здраву и родну годину.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија Светог Јована Златоустог, уз ритуал освећења воде. Крстовданска вода се послије дијели вјерницима и, слично као за Богојављање, у кућама чува преко цијеле године зарад здравља и напретка дома.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО