Волујак је наша Ајфелова кула а Зеленгора наш торањ у Пизи

Из Херцеговине су се вијековима људи селили или бјежали гдје је ко могао и стигао, милом или силом –  највише у своју матицу; а све то због великих зулума окупатора или због неиздржљиве глади. Они што су остајали причали су: Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели.

Неки силник војсковођа – ко зна да ли одушевљен или разочаран, да ли побједник или поражени, ко зна гдје, коме и на којем језику, рекао је да на земаљској кугли нема чудније земље од Херцеговине, да толико може опсјенити и преварити невјештог путника. Час се чини мала и непроходна, час голема и раштркана. Љети жедна, тврда и испуцала, с пуно јаметина и провалија; зими снијегом и ледом окована и замрзла. И љети и зими – више неслана него слана.

Волујак је наша Ајфелова кула, а Зеленгора наш торањ у Пизи.

У рано прољеће, чим сњежни намети, и до три метра, почну да се топе, постаје мокра и блатњава. Вода куља са свих страна, али ће је бројне јаметине прогутати. Час је отворена и свијетла, као у љетно подне, час закопчана и мрачна као наквашен шињел војника на Вучијем долу крај Билеће, пред крвави почетак битке са Турцима. Дању колико– толико прегледна и прозрачна, ноћу мрачна и тешка као млински камен. Када се откине глас од уста оног што дозива – све се руши и на небу и на земљи. Настаје страх, дрхтање, молитва. То покреће лавеж паса, у чијој близини вребају гладни курјаци. Али херцеговачки кнез Григорије је спреман да се порве са најјачим вуком и да га задави. Затим се чује циктави птичји жагор, као пред највећу олују. Није ни чудо што се тада јави блејање јагњади, вечање козлића и плач дјетета у колијевци која се сама заљуљала па никако да стане. Кад векне јарац – то се оглашава ђаво. Изгледа да свако живи тада очекује глас тужаљке која оплакује и живе и мртве. Почиње да звони и сат на највишој кули, отпуштају се зупчасти точкови; не откуцава сате већ мрачне вијекове.

radoslav-bratic

Препричавају се пророчке ријечи тог силника  да ће Срби од турбана убрзо изгубити државу, а да ће се Херцеговина двадесетак година и послије тога одржати. Свако ко је чуо те ријечи у страху је гунђао и пљувао три пута на манитог пророка. Али никада се не зна из чијих уста говори ђаво, а из чијих анђео. Прерушених лица је много. Зато се у Херцеговини бацују толике чини да се нечастивом пресијече пут. И увијек се три пута пљуне на три стране свијета. А окрет на четврту – значи помолити се Витлејемској звијезди.

Када тај што прича осјети да му више не вјерују, да није убједљив јер муца, он из врата пусти мало крви да сви у јези почињу да плачу и да му се предају у патњи. Мало их је који се и тада разбјеже. И онај који ни у шта није вјеровао – сада вјерује.

И шта год у Херцеговину путник у глави донесе, већ на сљедећем кораку то се мијења и не важи. И осиљене стигне голгота. Можда је тада најбоље узети мало чаја од траве очајнице која се још зове мацина трава или сури рак, па испрати грло и уста.

Из Херцеговине су се вијековима људи селили или бјежали гдје је ко могао и стигао, милом или силом –  највише у своју матицу; а све то због великих зулума окупатора или због неиздржљиве глади. Они што су остајали причали су: «Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели». Говорили су: «Сви смо на Косову постали, али нијесмо тамо и остали!»

Раније, док није било добрих или боље рећи никаквих путева, у вријеме грчких колонија, а потом властеле Немањића, овдје су споро и ријетко стизале вијести о догађајима у свијету. А можда је тако било и боље. Вијести о добру нама никада нису намијењене нити слате, а онима о злу увијек се надамо. Без обзира шта се гдје ружно догоди и ко је зато крив – нас ће стићи казна. Тако нам је горе записано, није важно на каквом језику и писму. Ми смо створени за муку и патњу. За друго и не знамо. Лакше нам је заплакати и закукати него рећи помоз Бог  или добар дан!

Радослав Братић (Одломак из романа „Трг соли“)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО