То је путања, све остало су магле и беспућа.

Доктор економских наука и нобеловац Милтон Фридман био је једне прилике гост у једној неразвијеној земљи трећег свијета. Премијер и министри те земље тражили су од њега савјет како да унаприједе привреду те земље. Видјевши на неком градилишту да радници копају лопатама, рекао је присутним министрима да би било паметно да се што више новца инвестира у модернизацију опреме, да се купе машине и багери, како би се урадило више посла, а да се мање троши на бирократију и државни апарат уопште.

Министри су му рекли: „Али господине Фридман, ако тако урадимо већина радника који копају ће изгубити посао, многи у администрацији ће такође изгубити посао, то је лоше за те људе и изгубићемо много гласова на изборима“.

Фридман им је на то одговорио: „Врло добро. У том случају, имам одлично рјешење за постизање пуне запослености у вашој земљи“.

Задивљени државни функционери су му рекли: „Па то је сјајно, заиста нисмо погријешили што смо Вас позвали да нам помогнете. Реците нам, шта је рјешење?“

Фридман је кратко одговорио: „Одузмите свим радницима лопате, и дајте им да копају кашикицама за кафу“.


————————————————

Само модернизација може спасити Републику Српску. Све друго је пресипање из шупљег у празно. Наше друштво има заосталу привреду, инфраструктуру, управу. Пристајање на такво стање ствара и ону најужаснију заосталост, а то је духовна заосталост. Примитивизам. Одсуство идеја, креативности, добре воље међу људима.

Баш због те моралне запуштености многи људи одлазе одавде. Не вјерују да се код нас може икад било шта промијенити. И ако заиста желимо да то стање мијењамо, онда је потребно радити на узроцима проблема, а не на козметици. Одговорна политика је она која све наше ресурсе користи ради модернизације земље, њене управе, економије и образовања. Из тога ће произаћи паметнији и бољи људи. Из тога даље произилази ефикаснија и конкурентнија економија. То повлачи чистије односе, здравију атмосферу у друштву, јасну подјелу рада. То повлачи одговорност, јачање правне државе, уређен систем.

То је путања, све остало су магле и беспућа.

Mилко Грмуша, дипломирани правник из Бањалуке. Шеф је Правног сектора Новоматик групе за југоисточну Европу.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО