Прославила српски специјалитет у Чикагу: САЛЊАЦИМА „одувала“ шварцвалд и сахер торту


Анђелија Војиновић, или само наша Анђа, како је сви зову, одлична је ученица средње школе у Чикагу. Посљедње четири године најбоља је у разреду и њене дипломе потписивали су амерички предсједници Барак Обама и Доналд Трамп. Сада се доказала и у изради старе српске посластице коју су припремале наше баке…

Српска проја недавно је уврштена на листу 50 најбољих хљебова у свијету, а њеним путем “кренули су” и салчићи. Колачи од сала товљеника, стара су српска посластица коју су припремале наше баке, врхунског су укуса и дуге традиције, а обожавао их је и краљ Милан Обреновић. За њихову припрему потребно је врхунско умијеће, вјештина, стрпљење и љубав.

Све набројано има Анђелија Анђа Војиновић, ученица другог разреда средње школе, која је у највећем српском граду у Америци – Чикагу освојила прво мјесто на међународном школском такмичењу. На надметању су управо колачи од свињског сала освојили прво мјесто у конкуренцији близу стотину разних колача из националних кухиња неколико десетина држава са свих континената.

САЛЧИЋИ Обожавао их је и краљ Милан

Анђин успјех је утолико већи што су њени салчићи по свим критеријумима надмашили специјалитете чувених кухиња, почев од италијанске, аустријске, њемачке, грчке, пољске, затим бразилске, перуанске, мексичке, аргентинске и многих других.

Иза традиционалног српског колача остале су и чувене торте: “шварцвалд“, “сахер“, “капресе“, те аргентински “пастелитос“, пециво од кромпира и дуња, “сирники палачинке“ из Русије, мексички свадбени колачићи и многи други.

– Вјеровали смо да ће салчићи, које је Анђа мијесила уз велику помоћ и подршку своје баке, што су пропозиције дозвољавале, добити високе оцјене, али овакав успјех нисмо могли ни да сањамо. Подијелили смо стотину рецепата и да смо их имали још толико не би било довољно јер је интересовање било огромно, почев од других учесника – такмичара, професора, публике.

– Одличан утисак оставила је порука са добродошлицом у пријатељску Србију, која је са врло лијепом вазом са салчићима представљала комплетан и јако привлачан аранжман – не крије задовољство Анђина мајка Тања.

Анђелија Војиновић, или само наша Анђа, како је сви зову, одлична је ученица средње школе у Чикагу. Посљедње четири године најбоља је у разреду и њене дипломе потписивали су амерички предсједници Барак Обама и Доналд Трамп.

Амбициозна је и вриједна и живи са својим сновима и плановима.

– Иако сам рођена у Америци, у срцу ми је Србија јер су сви моји дошли из те драге Србије. Волим наше обичаје, традицију, културу, наше људе, наравно и српску кухињу и зато ми је овај успјех још дражи – казала је Анђа након додјеле признања.

Бака Весна има највећи допринос у Анђиној побједи, као и успјесима на другим пољима.

– Кад је била мала с великом пажњом пратила је мој рад у кухињи. Хтјела је да све радимо заједно говорећи да ми много помаже. Развијање кора била јој је највећа забава. Кад у цијелом Чикагу нисмо могли да нађемо оклагију примјерену њеном узрасту, дјед Раде јој је ту омиљену и важну играчку направио на стругу. Њу и дан данас чува као неку веома драгоцјену ствар – каже баба Весна Јаблановић.

Анђа не види себе у кулинарству или сродном послу као будућој професији. Спрема се за колеџ и наставак школовања. Задовољна је што је испунила дио својих дјечијих снова и обрадовала своје родитеље и осталу родбину. С њима ће, како воли да каже, дијелити и све своје будуће успјехе.

Извор: Serbian Times/RINA Преузето са: Радио Требиње
ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО