Овако је говорио Дучић

*Наше мржње шкоде нама, више него нашем противнику. Говорите рђаво о неком човјеку пола сата – и ви сте после тога несрећни и отровни; а говорите пола сата о њему добро, па чак и кад то не заслужује, и бићете мирни и блажени, чак и поносни на љепоту својих осјећања, или бар на љепоту својих ријечи.

*Добро је избјегавати чест сусрет са непријатељем, али и са пријатељем. А за услуге боље се понекад обратити непријатељу него пријатељу. Има случајева гдје смо од непријатеља направили пријатеља само тим што смо му дали прилике да нас обавеже.

*Велика несрећа човјекова је што живот почиње младошћу, а завршава старошћу, јер би живот био неизмјерно савршенији ако почиње старошћу, а завршава младошћу

*Жена има две своје мисије на Земљи, да буде мајка и да буде супруга. Она је од природе створена да буде мајка, а само је људским законима натјерана да буде супруга.

*Жену треба узети за оно што јесте, и не покушавати је изградити боље него што је Бог направио; а ако се жена узме за онакву каква је доиста, она може још донијети мушкарцу неизмерно пуно радости.

*Старост, болест и сиротиња, уједињене, то су неоспорно највећа и коначна катастрофа једне људске судбине.

*Чувај се онога који поружни када се смеје.

*У љубави не страдају само људи који су меког срца, него, напротив, највише страдају баш они који умијесто срца носе своју грубу себичност, свирепу жељу да освоје и потребу да деспотски завладају.

*Зло и несрећа не долазе од Бога, него од човека.

Жена искрено верује да је мушкарац воли само онда кад због ње пати и кад у њу стално сумња.

Жена опрашта, али не заборавља; мушкарац заборави и када не опрости.

Свијет подноси старца само ако је богат или духовит.

Више нам шкоде у животу рђави језици, него рђава срца. Никад један рђав човјек није у стању да учини људима онолико зла колико један зао језик; јер ружне ријечи остану и кад се оговарач заборави.

Зло и несрећа не долазе од Бога, већ од човјека.

Велика је несрећа кад човек не зна шта хоће, а права катастрофа кад не зна шта може.

Заљубљени се данас очајно воле, као што сутра могу очајно да се омрзну, а они се омрзну без стварног повода, као што су се заволели без стварног разлога.

Најбољи пријатељи, то су они у чијем друштву можемо да ћутимо, а да се ипак осјећамо добро као и да најсрдачније разговарамо.

Тврдице су обично велики плашљивци. Тврдице нису тврди само у питању новца, него и у питању пријатељства и доброте. Они су ситничари и завидљивци; и као што тешко неком пруже златну монету, исто су тако уздржљиви и да другима учине услугу, макар и ријечју. Човјек тврдица, то је инкарнација не само једног порока, него је то збир неколико порока, од којих је његова шкртост само њихова највиднија манифестација.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО