Непозната жена Сене: Дјевојка чије је лице пољубило 300 милиона људи

Ко год да је учио реанимацију, сигурно није обраћао превише пажње на контуре маске на коју је стављао усне и давао јој вештачко дисање. Ипак, прича која се крије иза чувене Ресусци Анне је толико интригантна да привлачи пажњу и више од вијека касније.

Наиме, у питању је лице младе дјевојке која се удавила у Сени а која је постала идеал љепоте с краја 19. вијека, а касније и стандард у вјежбама оживљавања.

Тијело непознате дјевојке је испливало из париске ријеке и, како је био обичај у то вријеме, било је изложено у мртвачници у нади да ће је неко идентификовати. Међутим, догодило се то да је дежурни патолог био толико очаран њеним лицем и полу осмијехом, попут Мона Лизиног, да је замолио моделара да изради гипсани калуп.

И моделар је био фасциниран калупом. Толико да га је изложио испред радионице и понудио за продају. Испоставило се да је паметно поступио, јер су сви пролазници били заинтересовани за куповину. На крају се калуп лица Непознате жене Сене, како је звана, налазио на зидовима многих домова града свјетлости и на неки начин постао идеал љепоте те епохе, а током година и муза многим славним умјетницима, попут Рилкеа, Луја Арагона, Мен Реја и Набокова.

А онда је један други случај скоро кобног дављења од Непознате жене је начинио дио историје реанимације. Наиме, Асмунд Лаердал је 1955. спасао живот свог сина тако што је извадио његово беживотно тело из воде и прочистио му дисајне путеве. Лаердал је био успјешни произвођач играчака из Норвешке и управо је он био тај који је направио алатку за новоизмишљену обуку реанимације. Лице Непознате жене Сене послужило му је као инспирација и калуп за модела – лице које је као дијете видео на зиду куће својих баке и деке.

Намеће се питање: да ли је могуће да је лице са тако мирним изразом и полу осмијехом лице мртве особе? Новинари ББЦ-ја су истражили ову тему и разговарали са париском ријечном полицијом. Они су изјавили да никад до сада нису видјели такав израз лица, да они који су се удавили или извршили самоубиство никад не изгледају тако, да су скоро увек натечени и издеформисани.

На крају су ушли у траг и још интригантније, трагичније приче. Испоставило се да је непозната жена била мађарска глумица Ева Ласло, коју је убио њен љубавник Луис Аргон. Завршетак живота какав ни књижевници нису наслутили.

Извор: ББЦ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО