На понос садашњих и будућих генерација: Радови на ПРАВОСЛАВНОМ ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ У МРКОЊИЋИМА теку планираном динамиком

Завршетак радова на духовном центру у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког, очекује се почетком наредне године, а до сада је испоштована планирана динамика.

Ово је речено након данашње посјете Мркоњићима градоначелника Требиња Мирка Ћурића са сарадницима и представницима извођача радова требињске фирме “Сига”.

Градоначелник Требиња је истакао да су у току двије фазе радова на изградњи овог центра, у шта ће бити утрошено око 2,5 милиона КМ.

Он је подсјетио да је на рачунима 400 хиљада евра које је уплатила Влада Србије, да је град у овогодишњем буџету из кредитних средстава планирао 900 хиљада КМ, док ће Влада РС ове године одобрити 800 хиљада КМ.

mrkonjici.jpg (295 KB)

– Радови теку планираном динамиком, а овај захтјеван пројекат је значајан за цијелу Српску и регион. Разговарамо са власницима земљишта око духовног  центра, како би се простор још  проширио и могао да прими велики број вјерника. Пројекат ћемо наставити и након завршетка прве двије фазе, а уколико буду потребни неки додатни објекти – и они ће се радити. Испоштоваћемо све корисне идеје и приједлоге мјештана, који су имали разумијевања од самог почетка. Циљ је да ово буде понос садашњих, али  и будућих генерација – истакао је Ћурић.

Дијана Башић, координатор пројекта изградње духовног центра у Мркоњићима испред фирме „Сига“, навела је да због добрих временски услова радови на изградњи централног дијела  грађевинског комплекса  око цркве Светог Василија теку брже од очекиваног.

– При крају су главни бетонски радови, припрема се покривање објеката, а истовремено се раде занатски радови са каменом облогом – истакла је она.

mrkonjici-3.jpg (303 KB)

Предсједник црквеног одбора Мркоњића Раде Бошковић захвалио је свима који су подржали изградњу духовног центра, а посебно Влади Србије, која је прва одобрила новац за овај пројекат.

– Надам се да ће духовни центар посјећивати вјерници свих вјероисповјести, који ће свраћати овдје да се помоле Светом Василију Острошком, а да ће се Мркоњићани враћати у своје родно село да живе – рекао је Бошковић.

Према пројекту у новоизграђеним објектима око цркве Светог Василија биће ћелије, трпезарија  са кухињом, дијелови за манастирско особље, собе за госте, а биће изграђен и видиковац.

Радови на Православном духовном центру у родном селу Светог Василија почели су љетос, а планирани рок за завршетак је 500 дана.

Извор: Радио Требиње Аутор: Дубравка Чоловић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО