Прије 25 година напустио нас је Александар Маслеша,најмлађи борац Требињске бригаде

Бројни грађани Требиња и некадашњи борци Бобанске чете евоцирали су данас успомене на најмлађег погинулог борца Требињске бригаде – Александра Маслешу, који је преминуо на данашњи дан прије 25 година од посљедица рањавања на Борачком језеру код Коњица.

Најмлађи борац, који је својом храброшћу и љубављу према отаџбини и данас примјер младим генерацијама, преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 16. јануара 1995. године, а прије неколико година у насељу Брегови изграђен је споменик у његову част.

Цвијеђе су на споменик су, између осталих, оложили представници породице Маслеша, Града Требиња на челу са градоначелником Мирком Ћурићем, градске Борачке организације, бивши припадници чувене Бобанске чете.

„Сјећамо се једног храброг човјека, тада дјетета који је своју љубав према отаџбини истакао на начин вриједан сваког поштовања. Затао је наш Ацо узор младим генерацијама, јер Републику Српску, коју је он стварао – данас треба чувати и развијати“, навео Ћурић.

Припадник Бобанске чете Драган Ристић Бели рекао да о Ацу, и као човјеку и као борцу, има само ријечи хвале.

„Напустио је школску клупу, приступио Бобанској чети и са њом учествовао у врло тешким ратним бробама. Храбрости му није недостајало, био је спреман да брани вјековна огњишта нашег народа и по цијену свог живота“, навео је Ристић.

Предсједник градске Борачке организације Дејан Бодирога подсјетио је да је Маслеша једа од најмлађих бораца Републике Српске, а да његова жртва обавезује генерације иза њега да чувају своју отаџбину.

Александар Маслеша рањен је 27. септембра 1994. године. Од исте гранате погинули су командант Бобанске чете војвода Недељко Видаковић, те његови саборци Љубиша Поповић и Драган Слијепчевић, док је Маслеша тешко рањен.

У његову част, Стадион малих спортова у Бреговима носи његово име, који се налази непосредно уз споменик, а нацртан је графит са његовим ликом и амблемом Војске Републике Српске уз стадион у Полицама

Извор: Град Требиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО