Више од 120 осмијеха: Удружење “Бебе” добило прву принову у 2020.

Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из Требиња првих дана јануара добило је принову, дјечака, чији су родитељи чланови овог удружења.

У удружењу, које дјелује у цијелој источној Херцеговини, кажу да је прва беба у 2020. години Требињац, а до краја јануара, као и наредних мјесеци, очекују још беба у цијелој Херцеговини.

Прошлу годину посебно ће памтити, јер је у 2019. рођена стота беба.

Неколико мјесеци послије стоте принове, породица Стајић из Требиња, након 25 година брака и више од двије деценије борбе са стерилитетом, добила је близанце, дјевојчицу и дјечака.

– Срећни смо и поносни на наше резултате. Крајем маја смо добили стоту бебу у Удружењу, а већ за неколико дана имали смо 102 бебе. Почетком септембра се и породица Стајић из Требиња остварила као родитељи, послије много трновитог пута, муке и одустајања. Успјели су да постану родитељи након љечења у Чешким Будојевицама, захваљујући помоћи градске управе и бившег градоначелника Луке Петровића, који је одобрио новац у Недјељи дјетета. То је нешто најљепше што се могло догодити – каже предсједница Удружења Снежана Мисита.

Додаје да је Херцеговина у протеклих 9 година, колико постоји Удружење, постала богатија за више од четири школска одјељења.

Мисита је захвална требињској градској управи, која финансира једну вантјелесну оплодњу без обзира на године живота мајке, али и свим добрим људима који помажу породицама које имају проблем са стерилитетом.

У Удружењу „Бебе“ наводе да је успјех и то што су у Херцеговини разбијене предрасуде о проблемима стерилитета, па им се посљедњих година обраћају и мушкарци који имају овај проблем.

То није био случај прије десетак година, када је у Удружењу било свега неколико жена, а сада је 210 херцеговачких породица.

Својим најмлађим члановима, по традицији, крајем децембра су подијелили новогодишње пакетиће, које је добило 121 дјете, колико их је у протеклој деценији рођено у породицама које су чланови Удружења „Бебе“.

Чланови Удружења су на додјели пакетића организовали и акцију помоћи за љечење малог Матије Дармановића из Требиња, који болује од церебралне парализе и епилепсије, а коме је за изљечење потребно још операција.

У Удружењу наводе да им је и у 2020. години, када обиљежавају деценију рада, циљ да се дјеца рађају, јер је њихов слоган да ако нема беба нема ни Херцеговине.

Најљепши празници
Прве пакетиће добили су Снежана и Никола Стајић, а њихови родитељи Мирјана и Будимир кажу да су им ово били најљепши новогодишњи и божићни празници у посљедњих двије и по деценије.

Стајићи кажу да су сваки Божић до сада имали само једну жељу, да им бог подари да сљедећи прослављају са својом дјецом, што им се остварило.

Извор: Српка инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО