Мирно спавај предсједниче

Због ужурбаног начина живота, проблема и стреса Срби све чешће прибјегавају употреби седатива, а међу најзаступљенијима су бенседин, бромазепам и теразепам, пише Б92 на свом сајту.
У узимању лијекова за смирење предњаче жене, а поражавајућа је чињеница да се у Србији годишње попије око 5,3 милиона седатива – а овај број се односи само на медикаменте који су легално издати на рецепт.

Реална слика је драстично гора јер оно што ствара проблем, опомињу стручњаци, јесте могућност куповине лијека без рецепта која ствара услове за развој зависности.

„Седатив дјелује пар сати. После пар сати узима се други, трећи и онда ти људи ухвате себе послије пар недеља да су на три, четири, пет или десет таблета. У том тренутку се развила зависност“, напомиње Ивица Младеновић, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље.

И док код нас број људи зависних о седативима расте, у Америци је употреба ове врсте медикамената двоструко мања.

Мирно спавај предсједниче: Жене су на бенседину, мушкарци на ракији, дјеца на телефону, млади у коцкарници, стари на Вучићу.

На овај текст са сајта Б92 услиједили су бројни коментари читалаца, од којих неке издвајамо:

Краба:
Срби се никада нису ни скидали са седатива, нема ту мање – више…

ЦАТАПА:
Све је дакле под контролом. Само будале мисле да ту нешто не ваља.

007:
Па кад овог сваки дан видим на ТВу, одмах попијем два за мучнину!

Дејан:
Да ли стварно мислите да чак и они најчвршћи могу да издрже 30 година:
гладне 90-те, милошевића, усташе, четнике, избјеглице, санкције, косово, бомбардовање, мафију, старлете, приватнике који вас третирају као робовласнике, неодговорне владе, политичаре који продају сопствени народ и државу, упропаштавају све што ваља, Пинк, Хепи, Срећне људе, Вампире на политичкој сцени, корупцију, одлазак деце 90-тих, одлазак деце 2000тих…

Да ли мислите да ико нормалан сем власти која живи само за себе може живјети НОРМАЛАН живот у Србији последњих 30 година без коктела лијекова за смирење, ракије, пива и због чега смо и поред високих цијена највећи потрошачи цигарета у Европи…

Ви се питате!?

Ви не треба да се питате… јер сви знамо зашто!

Сутра у Србији већ 30 година није „нови дан“.
Свако ново сутра је у Србији старо прекјуче, један тмуран, тјескобан, мучан, обесхрабрујућ „дан мрмота“ у ком колико год се трудио да побједиш… они те гурну још дубље у јаму.

Али не заваравајте се, пију их и успешни у Србији… само још више.

(novinar.rs)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО