ТРИ ПРАЗНИКА У ЈЕДНОМ ДАНУ: ПРОВЕДИТЕ ВРИЈЕМЕ СА ПОРОДИЦОМ


Осим што је данас први дан Нове године по јулијанском календару, Српска православна црква прославља и дан посвећен Светом Василију Великом, као и Мали Божић. Зато и не чуди велики број обичаја и вјеровања везаних за данашњи празник.

Почетак нове године по јулијанском, односно 14. јануара по грегоријанском календару је дан када црква прославља сјећање на обрезивање Христово, као и празник Светог Василија Великог.

У нашем народу празник посвећен Обрезању Господњем назива се и Мали Божић, па се у многим крајевима одржао обичај да се данас понављају неки обреди који су изведени пре 7 дана, када је био “велики” Божић – породица се окупља око свечане трпезе, у дом долази полажајник који се дарива, спаљују се остаци бадњака… У неким крајевима на данашњи дан се обавезно једе глава печенице која се од Божића чувала све до данас.


У свим храмовима СПЦ јутрос се служила литургија Светог Василија Великог којег црква слави првог дана Православне нове године.

Свети Василије Велики, познат као Василије из Цезареје је био утицајни теолог и епископ Цезареје у Кападокији (данашњој Малој Азији). Иако је касно прихватио хришћанство био је велики поборник ове религије и веома образован човек. Сматра се оснивачем традиције писања житија у источном хришћанству.

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан.

Слично, као што се за Божић мијеси чесница, за Мали Божић се мијеси посебан хлеб – василица (назван по празнику Светог Василија Великог). Колач се често шарао са три увезане трске или са три црвеним концем увезане дренове гранчице, које су представљале Свето тројство. Исто као чесница, породица за трпезом на данашњи празник треба да изломи и подели овај обредни хлеб који симболизује заједништо, слогу и љубав.

Неки од ових обичаја имају дубље значење и задржали су се још од претхришћанских времена. Стари кажу да се на данашњи дан никако не треба свађати јер ће вас у противном цијеле године “тјерати баксуз”. Зато је данас боље прећутати и опростити сваку увреду.

У неким крајевима данас се пажљиво гледа у небо и проматра вријеме. Ако на 14. јануар падне снијег или буде облачно, чека нас родна година. Суво вријеме “гарантује” сушну 2020.

Било да вјерујете у ове обичаје, желимо вам да данашњи дан проведете у миру и весељу са својом породицом и поред оних које волите. Загрлите их, насмијте се и опустите. Ипак је празник!


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО