Ја не знам како да вам честитам Нову годину и како да изустим онај радосни поздрав: Срећна вам Нова година

„Ево свиће нам Нова година. Ја бих желио да вам је честитам. Но не знам како да вам је честитам кад видим мрачне облаке који су се наднијели над нас, и не само наднијели него и спустили међу нас?

Како могу рећи: Срећна вам Нова година, и како ће нам она моћи бити срећна кад нас је несрећа стегла својим канџама са свих страна?

Једна је несрећа наша у дегенерацији разума а друга у дегенерацији морала. Интелектуална и морална дегенерација — то су ти мрачни и градобитни облаци, које преносимо из Старе у Нову годину. Боље ћете ме разумјети кад вам кажем: наши властодршци изгубили су и памет и поштење.

А да су изгубили памет показује њихова недосљедност и противрјечност у начину како они чувају ову прескупу државу и како воде наш мученички народ. Зову се националистима — и то би заиста требали да буду као и сви грађани ове земље — међутим праве пакт са црном интернационалом, и пуштају ову да до сржи затрује наш здрави светосавски национализам. Тако су наши властодршци и националисти и интернационалисти у исто вријеме. Може ли то бити? Како се те двије супротности даду измирити у нашој држави? Свим силама наши властодршци гоне једну а грле другу интернационалу, гоне црвену, а грле црну. Зар обе нису пођеднак отров за нашу младу државу и за наш здрави народни организам. Наш народ библијски је изрекао ону пословицу: „Кад Бог хоће некога да казни, прво му памет узме“.

Ова света ријеч обистињава се потпуно на нашим властодршцима. Бог узима памет онима који су непоштени и неморални, па били то мали или велики људи. То свједочи и Божји апостол Павле кад говори о паганским Римљанима: „Зато што бијаху неморални и не марише за истину Божију, зато их предаде Бог у покварени ум да чине оно што не ваља“ (Рим. 1, 28).

Ја се позивам на све вас као свједоке, да је заиста корупција захватила наш живот. Не гледа се ни карактер ни поштење него се све цијени према партијској боји и према партизанској ревности. Не награђује се чиновник према савјесном раду него према услугама партији. Од гласања за овога или онога зависи судба људи, зависи срећа или несрећа свих чиновника и њихових породица. Обећања, концесије, бакшиши, то су савремене методе којима се ломе карактери у једној нацији коју нијесу могла сломити ни завојевања, ни окупације, ни интернирање, ни све иностране тираније нити дуговјечна робовања. На видику свега овога, ја не знам како да вам честитам Нову годину и како да изустим онај радосни поздрав: Срећна вам Нова година!“

ГОВОР И ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ О СРПСКОЈ НОВОЈ 1937. ГОДИНИ

Извор: leutar.net


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО