Млађан Ђорђевић у „Утиску недеље“: Вучић ће зарад власти издати и  Косово и Острог – он и Мило су браћа, а положај Срба у Црној Гори је  најгори од свих у региону

Гости најновијег издања емисије „Утисак недеље“ били су Млађан Ђорђевић, бивши саветник председника Бориса Тадића, Гојко Перовић, ректор Богословије светог Петра Цетињског, Александар Оленек, председник Грађанског демократског форума и историчар Никола Самарџић, потписник „Апела 88“. Тема спорни Закон о слободи вероисповести у Црној Гори. – Пред изгласавање Закона нимали смо само један састанак кратки, без радне групе, дакле тотални вео тајности. Он је морао да се донесе јавно, антиуставан је и дискриминаторски. Српска православна црква се отима. Траже се папири Цркве од пре 100 година – рекао је на почетку Перовић.

Међутим, Оленек је реплицирао: – Ово иде у корист једне стране, прећуткује се друга страна. Овои што смо чули је једностран приказ. Оно што је суштина, Црна Гора има институције, Уставни суд, који ће одлучити да ли је то у складу са Уставом. Овим законом се не отима, ово је једна манипулација и лаж! Ако дође до Уставног суда и, касније Европског суда, зна се шта ће бити. У Србији је Патријаршија у власништву Србије. Потписници „Апела“ су осветлали образ Србије деведесетих, а и сада су у праву. Вучић је спаљивао заставу Црне Горе уз помоћ Савеза за Србију – истакао је Оленек и рекао да би опозиција у две колоне требало да изађе на изборе.
Ђорђевић је истакао да је криза у Црној Гори сценарио два ауторитарна режима. Зар Свети Сава треба да доказује власништво Милу Ђукановићу? У Црној Гори се појавила жива Црква, протестују и атеисти, и чланови ДПС, и муслимани, и Црногорци. Мило Ђукановић хоће да направи Цркву, која никада није имала аутокефалност – Ма шта причате, који Савез за Србију са Вучићем заједно? У Црној Гори је донет Закон на неуставан начин, то није уопште закон, нигде у свету то нема, уперен је против СПЦ и српског народа. Он је антиевропски и антицивилизацијски и ограничава право имовине. Зар Свети Сава треба да доказује власништво Милу Ђукановићу? У Црној Гори се појавила жива Црква, протестују и атеисти, и чланови ДПС, и муслимани, и Црногорци. Мило Ђукановић хоће да направи Цркву, која никада није имала аутокефалност. Ово је сценарио где се играју два ауторитарна режима – додао је Ђорђевић.

Самарџић је био за дијалог. – Имамо и људску и верску кризу, донели су Закон у два ујутру, под притискиом опозиције и свих осталих, желе да уређују односе у Црној Гори. Треба подржати опозицију да уђе у дијалог и подржати нашу Цркву у Црној Гори. То ће затворити бесмислене разговоре, ушли смо дубоко у историју. Не желим да преузимамо управу над Црном Гором, а да ми одговорно успоставимо нови облик односа са суседима, а Црна Гора није сусед, већ са њима можемо опет у заједништво – нагласио је Самарџић и као члан ЛДП додао да још не зна да ли ће партија којој припада изаћи на изборе. Ђорђевић каже да зна одакле је кренуо Закон, „апел“… – Апел је потписао Беба Поповић, а ви сте га потписали, вас 88. Вас су народ, Црква, митрополија демантовали, „апел“ је зато бесмислен. Ви оцењујете Србију? Ко то угрожава државност Црне Горе? Мило и Вучић су два ока у глави. Њаjбољи сарадници. Крши се имовина и слобода вероисповести. Нацисти и комунисти су ово некад подржавали – истакао је Ђорђевић.

Отац Гојко је коментарисао и молбу Епископског савета да Александар Вучић не дође на Бадњи дан у Црну Гору. – Били смо против тога да Вучић дође у Црну Гору на Бадњи дан. Немамо ништа против, наравно, да он дође, он је најдражи гост, једино што смо ми у Цркви мислили да би његов долазак ставио у други план протесте. Зато што је то унутрашњи проблем грађана Црне Горе са Законом. Његов долазак био би штетан. Тако смо проценили, и упутили братску молбу, да долазак одложи за неку другу прилику. Најлепше је што су нас студенти из Београда подржали. Они су братски глас разума, демократије и оптимизма.


Зарад власти даће и Косово, Острог, јер његову власт карактерише нестручност, лаж, лоповлук и издаја. Зато је нервозан, јер је издајник националних и свих осталих интереса Ђорђевић је одговорио на Вучићеве нападе „да је лажов“. – Почаствавован сам што ме Вучић помињао. Саопштење Епископског савета је постојало, замолили су да не долази на Бадњи дан. Овај Закон има политичку конотацију. Мило и Вучић су браћа, ово је њихов заједнички договор, зарад њиховог заједничког интереса а то је бизнис. Истовремено, Срби су у Црној Гори у најгорем положају од свих Срба у региону.Вучић нема политику, његова политика је рејтинг и очување своје власти. Зарад власти даће и Косово, Острог, јер његову власт карактерише нестручност, лаж, лоповлук и издаја. Зато је нервозан, јер је издајник националних и свих осталих интереса. Председник Србије је пун афера, којима одговарају србовања. Овде влада мафија. Александар Вучић никад није посетио Црну Гору, а држава Србија је могла много тога да уради. Оно што Дачић пева је мишљење Вучића. Нема сукоба између Срба и Црногораца и двеју држава. Постоје две лоше намере два диктаторска режима, који хране један другог. Ја не познајем Александра Вучића, али гледам како ради, никада више не смемо да дозволимо да у Србији такав човек дође на власт, он мора да оде са власти! А ускоро ће и сви његови пси да га напусте – рекао је Ђорђевић и предложио да цензус буде нула јер су предстојећи избори намештени.

(Директно)

ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО