ЧУДЕСНА СУДБИНА ПЛОСКЕ ИЗГУБЉЕНЕ У РАТУ Након пет година ПРОНАШЛА ПУТ до домаћина

Завичајни клуб “Извор” из Добоја, који окупља Србе, некадашње становнике сарајевско-зеничке регије, почео је снимање краткометражног документарног филма “Плоска”, који говори о чудној судбини плоске породице Јањушић из села Модриња, код Какња.
– Прва клапа филма снимљена је код мајстора Томе Јосића и говори како уопште настаје плоска – боца спљоштеног облика за ракију – рекао је предсједник “Извора” Стојан Голубовић.

Он појашњава да филм говори о неуобичајеном, а дугом путу плоске која је, након што су њени власници – породица Јањушић, усљед ратних дешавања деведесетих година прошлог вијека, напуштали Модриње, путовала пет година ријекама Босном и Савом до Сремске Митровице у Србији, гдје ју је пронашао локални рибар.

– Рибар је упецао плоску на којој је прочитао име и презима власника и коју славу слави. Па је идући трагом, већ током првог позива, успио да контактира брата власника плоске Саве Јањушића – наводи Голубовић.

Он напомиње да је плоска из Сремске Митровице потом враћена власнику Сави Јањушићу у Добоју.

Прича се наставља, јер је Завичајни клуб “Извор” са плоском наступао на 11. сабору изворног народног стваралаштва, одржаном у Војковићима у општини Источна Илиџа 2017. године, гдје је освојио прво мјесто.

– На сабору је једна од дисициплина била изложба плоски и чутурица. Невјеста /снаја/ покојног Саве Јањушића – Рада написала је пјесму Круг са историјатом плоске, која је изавала пажњу посјетилаца – наводи Голубовић.

Идеја за екранизацију приче потекла је на наговор етнолога Бранка Пијевића из Источног Сарајева.

Голубовић појашњава да од идеје до реализације прве клапе филма није прошло много.
– Прошле године пријавили смо се са пројектом на јавни позив Министарства просвјете и културе Српске и добили смо одређени дио средства, а остатак захваљујући подршци Градске управе Добоја и других спонзора – прецизира Голубовић.

Најповољнију понуду за снимање филма дала је Радио-телевизија Добој, чији је запослени Мирослав Мишић завршио Факулет драмских уметности у Београду.

– Уговором је предвиђено да филм треба завршити до краја маја ове године, као и да ће у Добоју бити промоција – наводи Голубовић.

Сценарио је завршен, снимљена је прва сцена у којој се описује настанак плоске, а остале сцене биће снимане у Модрињи, Добоју и Сремској Митровици.

– На крају ће Завичајни клуб Извор организовати свадбу на наш начин, како се некада свадбовало у старом завичају, да би плоску поново оживјели – најављује Голубовић.

По завршетку снимања, ово удружење ће са краткометражним филмом “Плоска” конкурисати на одговарајућим фестивалима.

Чланови Завичајног клуба “Извор” из Добоја, који окупља Србе, некадашње становнике сарајевско-зеничке регије, организоваће 25. јануара традиционалну светосавску забаву, на којој ће причом, пјесмом и игром од заборава чувати културу и обичаје некадашњег завичаја.

Забава се одржава у Дому ученика у Добоју, са почетком у 17 часова.

Извор: СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

НОВО