Кривокапић: Кад излазност пређе одређену границу, нити једна од типичних метода за изборну крађу више не функционише

Носилац листе “За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић у интервјуу за ФОС казао је да та коалиција гласачима нуди повратак правим вриједностима: обнову јединства народа и дуго очекиване правду и слободу. Увјерен је да ће грађани Црне Горе масовним изласком на изборе обезвриједити, како је казао, изборне малверзације власти које се сада већ спроводе. Кривокапић је и одговорио на питање са ким постизборна коалиција долази у обзир и зашто би то могла бити и УРА.

У ‘’5 до 12’’ сте се нашли на челу коалиције “За будућност Црне Горе“ као нестраначка личност, али и као прилично непознато лице широј црногорској јавности, зашто мислите да би грађани требало да вам поклоне повјерење?

Кривокапић: Ја нисам по вокацији политичар, већ професор, као што нисам ни дио наше сумњиве елите, већ припадник средње класе, која је заједно са радницима и сељацима тако брутално прегажена за последњих тридесет година Ђукановићеве владавине. Моја биографија је јавна и свакоме доступна, као што су то и ставови и разлози због којих сам закорачио у ову борбу и због којих упорно позивам све наше грађане, да нам се у овом одлучујућем тренутку у њој придруже, како бисмо напокон ослободили земљу аутократије, спасили је од надолазеће кризе и трансформисали је у државу правде и права. Овдје и није питање да ли грађани треба да поклоне повјерење мени, нити ми моја хришћанска вјера дозвољава да на такав начин размишљам. Треба да поклоне повјерење коалицији „За будућност Црне Горе”, као и листи на којој се налази велики број изузетних имена, дакле једној великој коалицији разнородних странака, како конзервативних, тако и радничких, уједињених у борби против аутократског режима и за бољи живот наших грађана.

Кажете, да сам и даље донекле непознато лице широј јавности. Можда је то и тачно. Шта јој је, међутим, извјесно познато? Познато јој је, да становништво ове земље са продужењем постојећег стања може очекивати само ново и све веће пропадање, отимање наше заједничке имовине, уништење будућности наше ђеце. Позната јој је и биографија шефа режима, као и начин на који је он разорио државу, уништио индустрију, обесмислио образовање, отуђио природне ресурсе и исмијао Устав и законе. То јој је дакле, такође познато. Нека 30. августа грађани изађу на биралишта и слободно изаберу између једног и другог.

ФОС: Шта нудите гласачима?

Кривокапић: Црна Гора је наша домовина, за чију слободу су нам преци подносили и највеће, нама незамисливе жртве. Стога је болно гледати је као земљу која је лидер у региону само по броју гладних људи и народних кухиња по глави становника, а лидер у европским интеграцијама само по дужини њиховог трајања. Читава коалиција је била укључена у стварање иновативног и детаљног плана за спас и опоравак земље, заједно са бројним нашим стручњацима, школованим на највећим свјетским универзитетима. Свако мора бити импресиониран сликом младих и високообразовних људи из наше коалиције, који су спремни да ову земљу уведу у нову технолошку револуцију. Али, за нас, хватање прикључка са свијетом на плану владавине права и развоја, не мора да иде руку под руку са затирањем добрих и традиционалних вриједности. Напротив. Повратак правим вриједностима, обнова јединства народа, а изнад свега, дуго очекиване правда и слобода – то је оно најважније што нудимо грађанима.

ФОС: Какав резултат очекујете на изборима?

Кривокапић: Воља народа је у потпуности на страни суштинских и позитивних промјена, какве су оличене у реформском духу наше коалиције, која је отворена за сарадњу са свим демократским актерима након избора, како би била успостављена власт која ће нас избавити из предстојећих најтежих криза које нам је режим, што криминалним понашањем, што неспособношћу, у потпуности осигурао. И поред бројних доказа о изборним малверзацијама које се припремају, па већ и сада спроводе на највулгарнији начин, потпуно сам увјерен да ће народ Црне Горе, својим масовним изласком, учинити те њихове напоре узалудним – јер, након што излазност пређе одређену границу, нити једна од типичних метода за изборну крађу више не функционише. Избори ће, без икакве сумње, резултирати стварањем широке коалиције демократских снага, систематском демократизацијом, декриминализацијом друштва, као и најснажнијим мјерама којима ће се становништво успјешно заштитити од катастрофалне предстојеће економске кризе.

ФОС: Уколико будете у прилици да формирате власт с ким ћете то учинити, да ли СДП, УРА – партије које су друкчијег политичког програма, прије свега када је посриједи питање цркве, долазе у обзир?

Кривокапић: Питање прогона православне Цркве у Црној Гори, није питање било каквог политичког програма, нити постоји политичка партија, осим једне, која би такве антицивилизацијске мјере унијела у своје програмске циљеве. Нити је подршка Цркви обиљежје конзервативних или националних партија нити, као што смо виђели, само вјерници или само православци присуствују величанственим литијама. Напротив. Свака политичка снага, која подржава два фундаментална принципа модерне државе, може препознати да јој је мјесто у одбрани светиња. Ти принципи су: секуларност, која је угрожена од стране Ђукановићеве јавно прокламоване намјере да створи сопствену, назови државну, а заправо приватну и сасвим неканонску цркву; као и неповредивост власништва, која је угрожена основном намјером безакона – да бесправно буде отуђена црквена имовина, јер је већ готово сасвим довршено исто такво отуђење имовине грађана. За странку каква је УРА, можете свакако рећи да се идеолошки разликује у односу на нас, али нема никакве сумње да са нама дијели ове основне принципе уређеног и савременог друштва.

Али, када је ријеч о партијама које су погазиле, како те принципе, тако и поносну историју и традицију Црне Горе, ударивши на институцију која је Црну Гору задужила вјековима у којима је њоме управљала и штитила је и која је, поврх тога, и данас институција од највећег повјерења (иако ми који смо вјерници, за Цркву знамо да је заједница, а не институција), док се, дакле, не одрекну тог чина и не врате цивилизованом дискурсу, они свакако не могу бити партнери било које врсте. Нити ће такав коалициони споразум опозицији уопште бити потребан у постизборној реалности.

Извор: Fosmedia.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО